Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför går FP i opposition

Annons

Vi håller vad vi lovat svenska folket. Vi har varit tydliga med att om Alliansen blir större än de Rödgröna så fortsätter vi att regera.

Folkpartiet fortsätter nu i opposition. Behovet av en stark socialliberal opposition är stor i svensk politik. Det har inte varit aktuellt för oss att ingå i en socialdemokratisk ledd regering eftersom vi i flera avgörande frågor står långt ifrån varandra.

Det har nog inte undgått någon de senaste månaderna att de rödgröna partierna i vissa frågor är väsensskilda från oss, inte minst när det gäller den ekonomiska politiken.

Framför allt så vill de höja skatterna, både för vanligt folk men också för företag. De vill göra det dyrare att anställa, de vill höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga samt ta bort rut-avdraget.

Skattehöjningarna för företag och på transporter kommer att försämra svensk konkurrenskraft framför allt för glesbygden.

Vi vill också fortsätta reformerna för att återupprätta den svenska kunskapsskolan, bland annat genom tidigare betyg, fokus på uppföljning och resultat. De Rödgröna motsätter sig tidigare betyg och vår skolpolitik skiljer sig också mycket i synen på ordning och reda.

Vi kommer inte heller att bli ett aktivt stödparti till en rödgrön regering. Om alla partier i riksdagen förutom Sverigedemokraterna ska agera som aktiva stödpartier till en rödgrön regering så blir det bara ett oppositionsparti i riksdagen – Sverigedemokraterna.

Det vore mycket olyckligt och skulle antagligen leda till att de stärker sig inför nästa val.

Vi tar ansvar för Sverige genom att driva en stark oppositionspolitik.

Självklart är vi beredda att göra uppgörelser med en rödgrön regering i viktiga frågor för Sveriges framtid. Alliansregeringen har sedan tidigare överenskommelser när det gäller migrationspolitik och friskolor, som vi hoppas att den nya regeringen kommer att fortsätta att stå bakom.

En viktig uppgörelse för framtiden, som vi ser, är inom energipolitiken. Där behövs långsiktiga spelregler för att stärka den svenska konkurrenskraften.

Pär Löfstrand (FP)

länsordförande J/H

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel