Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför har inte spåren hållit kvalitén

Skidsäsongen går mot sitt slut. Det har varit en besvärlig säsong med såväl snöbrist som nedfallna träd. Och värme.

– Säsongen har varit frustrerande statistik visar att lägsta temperatur i vinter här har varit 17,1 minusgrader. det var i januari, då kunde vi köra 21 dygn i streck. I december var det för varmt för att göra snö över huvudtaget. Medeltemperaturen över hela vintern har varit ynka 3,1 minus och vi behöver tre minusgrader för att kunna göra snö över huvudtaget, säger en hårt prövad Roger Hedlund, stadionchef på ÖSK.

Markarbeten med stubbar och nedblåsta träd har gjort arbetet med att sköta spåren ytterst besvärligt.

– Vi har försökt ta in snö, men när det inte ens finns snö vid sidan av spåren är det inte mycket vi kan göra. Föra veckan kom tio centimeter snö och då undrade många varför vi inte preparerade, men när vi kör över den snön med pistmaskinen är det kanske en halv centimeter kvar. Då dyker alla stubbar och kvistar upp och vi kör sönder maskinerna. Det handlar inte om ovilja att iordningsställa spåren, understryker säger Hedlund.

Det har varit många kommentarer från besvikna skidåkare under året.

– Vi kan inte pista i Torvalla när maskinerna står på stadion. Det tar drygt två timmar för oss att ta oss dit, fortsätter Hedlund.

Stormen Ivar ställde också till det med mängder av stormfällda träd.

– Hur vi nu ska jobba i maj och juni för att få ut allt blir ett intressant projekt, avslutar han.

Bakom honlom täcker två maskiner den nya snöhögen med sågspån. Sågspån för miljontals kronor. det är väl en av de få positiva effekterna med Ivar - sågspånet är billigare i år än föra året.

Tack vare förra veckas kallnätter kunde snö produceras varje natt. Nu finns tillräckligt för att världscuptävlingarna ska kunna genomföras lovar Roger Hedlund.