Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför haussarjag inte en 12-åring

Annons

för att människor i länet med särskild håg för bordtennis går igång på inhemska framgångar. Jag kan också ha viss förståelse för att lokalradion kallar ett barn för ”vår nya storstjärna inom idrotten”, och att man gör det för att vara snäll och visa sin uppskattning.

Jag anser dock att det ligger en del missriktad erkänsla i alla hyllningar och jubelrop och att vi som vuxna har ett stort ansvar när det gäller att inte sätta alltför höga krav på idrottande barn.

Därför har jag valt att inte haussa 12-åriga Emelie Fitzgeralds SM-framgångar på hemmaplan i helgen i ÖP. En del tycker säkert det är fel, men jag är själv övertygad.

Den främsta anledningen är att jag, även om det är ett stort och svårt jobb, försöker tona ned tävlingshetsen för barn i allmänhet på ÖP:s sportsidor.

Där stödjer jag mig bland annat på forskningen, som är nästintill entydig: Barns idrottande i låg ålder bör präglas av lek och glädje om de ska fortsätta i vuxen ålder. (Se bland annat ÖP-sports tidigare artikelserie om skidtalanger på zport.se).

Dels för att jag tycker det ska finnas utrymme kvar för hyllningar längre fram i karriären.

Men också för att jag anser att idrott i låg ålder inte ska vara en del av vuxenvärldens krav på prestationer och medaljer. Tävlingslogiken förs allt längre ned i åldrarna och jag tror inte heller att det är bra för barn i allmänhet att deras idrottsprestationer recenseras i media.

Det är min helt personliga åsikt och för mig är en 12-åring fortfarande ett barn, även om andra säkert tycker det är ett gränsfall.

att Emelie gjort en bra insats och att hon har visat prov på vackert pingisspel. Men jag tycker precis likadant om alla dem som inte lyckades nå medalj eller segrar under USM. Emelie och alla andra från Ås IF är fina representanter för det enorma pingisintresse som Anna-Carin Larsson och andra ledare och föräldrar skapat i föreningens regi. Bara det vore naturligtvis värt ett stort reportage. Om hur man skapar ett intresse och hur man får igång ungdomarna.

Emelie är kanske en av flera talanger inom sin sport som kan komma att lyckas som vuxen. Det skulle absolut vara kul om det blir så. Men jag, som sportskribent på ÖP, vill inte medverka till att skapa nya krav och ännu hårdare press på henne och andra unga pingisspelare från länet. Jag kan bara hoppas på att de kommer att lyckas när de blir vuxna och är färdigutvecklade.

Samtidigt ska vi, ledare, media, föräldrar, vara medvetna om att bara en promille av alla som håller på med idrott en dag blir elitidrottare. De flesta slutar innan dess.

att tona ned tävlingshetsen inom ungdomsidrotten innebär inte att vi slutar redovisa resultat eller att vi ska sluta skriva om ungdomsidrott. Ambitionen är att skriva oftare, men då inte så tävlingsinriktat.

Det är möjligt att jag har fel, att tidningarna i stället borde premiera ungdomars resultat på tävlingsarenorna mer än vi gör, men jag har hittills inte hittat något som skulle stödja en sådan inställning. Du får gärna försöka övertyga om mig om att jag har fel!

läsa mer: se bland annat Paulo Davids ”Human rights in youth sports”, Tomas Peterssons utredning till regeringen om barns idrottande där han är starkt kritisk. Här länk:www.mah.se/templates/NewsPage____79236.aspx)

Mer läsning

Annons