Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför inträffade dödsolyckan

Det var troligtvis en tillfällig produktionsökning av el i Långå kraftverk som fick vattennivån att stiga i Ljusnan, där en 81-årig man drunknande på söndagen.

Det bekräftar kraftbolaget Fortum.

Mannen satt i en kanot tillsammans med sin kamrat, en man i 73-årsåldern. Kamraten berättade efter olyckan hur vattnet plötsligt började stiga vilket fick kanoten att gunga fram och tillbaka tills den välte.

73-åringen lyckades simma in till land men den andre mannen försvann och hittades flera timmar senare drunknad av polisen.

Männen fiskade vid Rändhån i Ljusnan, cirka fem kilometer väster om samhället Långå. Där finns utloppet från Långå Kraftverk som till största delen ägs av energibolaget Fortum.

Jens Bjöörn, kommunikationschef på Fortums kraftproduktion berättar att utloppet mynnar ut under vattnet och att det skedde en produktionsökning av el på söndag morgon i kraftverket.

– Vi öppnade inga dammluckor eller så men en normal ökning av produktionen kan göra att vattennivån stiger, säger han.

Några kilometer nedströms platsen, vid bron över till Långå, finns en mätplats för vattennivån.

– Vi får reglera nivån med femtio centimeter vid den mätplatsen. Den höjning som skedde på söndagen låg väl inom de ramarna. Men om vattenflödet på något sätt bidragit till att det skett en olycka så är det klart att vi tittar på vad vi kan göra för att förhindra att det sker i igen, säger Jens Bjöörn.

Det finns skyltar som varnar för vattenpåsläpp runt Rändhån men bara på svenska. Varför inte på flera språk?

– Det kan säkert vara något som vi måste titta närmare på.

Polisen utreder drunkningen som en olycka. Det finns inga misstankar om brott.

Båda männen kom från södra Sverige. 73-åringen klarade sig utan skador.