Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför kommer Sverigedemokraterna inte att rösta emot värdlandsavtalet

Att klä bruden är ett talesätt för att öka attraktiviteten i det man vill sälja. I fallet Sverigedemokraterna så behöver Jimmie Åkesson klä SD-bruden i bättre dräkt för att försöka locka Moderaterna och Kristdemokraterna till ett samarbete efter valet 2018.

Annons

Ett dräktområde är säkerhetspolitiken där SD:s historia, som att rösta Rysslandsvänligt i Europaparlamentet och att flera ledande företrädare har uttryckt sitt stöd för Putins Ryssland gör att bruden är i behov av nya kläder. De tilltänkta friarna M och KD vill båda se svenskt medlemskap i Nato.

I vår ska Sveriges riksdag rösta om värdlandsavtalet som gör det administrativt lättare för Sverige att öva ihop med Natoländer men också att det i händelse av kris blir enklare att ta emot stöd eller stödja Natoinsatser i Sverige eller i närområdet. Allt detta kräver dock en inbjudan av Sveriges regering. Och det är här kläderna kommer in i bilden.

Läs mer: Fredsrörelsens skrämselbrev om atombomber till riksdagsledamöterna

Försvarsutskottets Mikael Jansson (SD) och Roger Richtoff (SD) gjorde i UNT en testballong för att bädda för ett nej till avtalet genom att skriva: ”För oss sverigedemokrater är det viktigt att Sveriges alliansfrihet från stor- och supermakter inte blir ifrågasatt. Trovärdigheten är viktig.”Underförstått; värdlandsavtalet är ett steg för långt, här ska det inte bytas kläder.

Men Nej-sidan i SD åkte snabbt in väggen när partiledaren Åkesson kort efteråt skickade helt andra signaler i Expressen, som en Nato-utredning och att frågan inte var avgjord än.

Sedan dess har SD:s riksdagsgrupp gått in i en kompakt tystnadsperiod. Inga debattartiklar eller offentliga inlägg. Det tyder på att frågan stökas och bökas internt i SD.

En inte alltför djärv bedömning är att i jämförelse med partiledningens flört med M och KD så är värdlandsavtalet en spelbricka som är lättoffrad. Men det innebär att flera av partiets tongivande politiker inom försvars- och utrikesfrågor också måste byta uppfattning.

I Åkesson och Karlssons kalkyl ligger också att det finns många natoanhängare bland SD:s väljare, enligt vissa mätningar tom en majoritet.

Den här väljargruppen kan etiketteras som försvarsvänliga ”nykaroliner”, där bara tanken att rösta på ett parti som går Moskvas ärenden skulle vara tillräckligt för att byta parti.

Samtidigt har partiets Putin-vänliga del minskat i synbar styrka efter att ungdomsförbundet i sin helhet sparkades ut. Och om SD säger ja till värdlandsavtalet är sedan steget inte så långt till att svänga till ett ja i Natofrågan. Efter värdlandsavtalet är det sedan ”lika bra att gå hela vägen” som en Sverigedemokrat uttryckte det för några månader sedan.

Läs mer: Utesluten Kasselstrand tillsammans med SD i säkerhetspolitisk utfrågning i Almedalen

Därför blir värdlandsomröstningen ett lackmustest för SD:s säkerhetspolitiska väg. Eftersom avtalet kommer att röstas igenom med bred majoritet även utan SD så finns här ingen vågmästarroll att spela på.

Troligen kommer därför SD till sist att komma ut med ett svepskäl i stil med att frågan inte är nog utredd för att kunna säga ja, och sedan lägga ned sina röster.

På så sätt håller SD dörrarna öppna åt båda hållen. Jimmie Åkesson kan fortsätta flörtandet samtidigt som han inte slänger igen dörren helt gentemot den brokiga och breda skaran av Natomotståndare som finns i partiet; en salig blandning av isolationister, neutralitetsnostalgiker, nordendrömmare, rysslandsvänner, konspirationsteoretiker och USA-hatare.

Genom nedlagda röster kan SD hålla alla dörrar öppna inför valrörelsen 2018, där en svängning i att öppna för en Natoutredning i sådana fall först kommer fullt ut på landsdagarna 2017 eventuellt med löfte om en folkomröstning efteråt.

För så mycket förstår Åkesson och Karlsson, att bruden behöver ha betydligt bättre kläder än idag för att man ska nå drömmen om att vara del i ett regeringsunderlag. Och för att nå målet behöver SD byta säkerhetspolitisk dräkt. Samtidigt finns det röster att förlora med att svänga för tidigt och för snabbt. Och en framgångsrik populist kan hålla många varma samtidigt.

Läs mer: Rysslands nya säkerhetsstrategi präglas av konfrontation, repression och patriotism

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar