Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför mördades Anna Politkovskaja

Bokrecension: Anna Politkovskajas "Sanningen - inget annat"

Ordfront

I förrgår var det fyra år sedan Anna Politkovskaja tystades med tre kulor utanför sin bostad i Moskva. Fortfarande vet inte världen vem som mördade henne.

Hittills i Sverige opublicerade texter från den orädda ryska journalisten och författaren, sprider nu åtminstone mer ljus över varför hon faktiskt hade så många fiender.

I boken Sanningen – inget annat, har Ordfront samlat ett antal i Sverige opublicerade texter med bäring på Tjetjenien, krigsherrar, terror, tortyr och bestialiska mord. Civilbefolkningen lider ofantlig nöd, men det struntar Kreml i fastän Tjetjenien officiellt är med i den ryska federationen.

Det stänker blod långt in i Kremls fina salonger. Inte minst via Ramzan Kadyrov, en bandit i multiklass som fortfarande tillåts agera fritt i Tjetjenien med Vladimir Putins och president Medvedevs goda minne.

Artiklarna andas gång på gång förtvivlan, inte minst över en utebliven demokratisk process, både i Tjetjenien och i Ryssland.

För oss som läst Simon Sebag Montefiores tegelstenar om Josef Stalins herravälde, blir likheterna med dagens politiska styrning av Ryssland bara alltför påträngande. Säkerhetstjänstens nackskott är färre, men metoderna desamma.

Skenrättegångar hålls i Moskva såväl som i Groznyj. Åklagarna heter nu någonting annat än Andrej Vysinskij, men "galna hundar", (statens fiender på 1930-talet) är det likväl gott om. Och skjuts de inte, så försvinner människor ändå i rasande takt.

Till sist faller också Rysslands största sanningssökare och önskare av riktig demokrati, själv offer i en portgång. Anna Politkovskaja blev för obekväm. Hon skrev för initierat och trampade för hårt på styresmännens ömma tår.

Det här var för fyra år sedan. Tyvärr har inte mycket förbättrats sen dess. I den färska bokens förord skriver vännen Åsne Seierstad om sitt sista möte med författarinnan:

"Vi ses i Moskva", sa Anna under ett besök i Stockholm innan hon äntrade en taxi mot Arlanda och Moskva.

Så skedde. Bara några veckor senare fick Åsne Seierstad återse sin vän, men då låg Anna Politkovskaja i en öppen kista på lit de parade.

Vi vet inte vem som mördade Anna. Men som Åsne Seierstad noterar – den nya boken ger åtminstone svar på varför hon mördades. Därför att hon var orädd, vägrade låta sig tystas och sökte efter sanningen hur obekväm den än var.