Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför röstade många äldre på SD

Pensionärerna utgör cirka 25 procent av väljarkåren. Medan 3 procent av dessa 2010 lade sin röst på Sverigedemokraterna, röstade inte mindre än 8 procent på SD i årets val.

Det innebär att nästan var femte SD-väljare nu är pensionär. Hur kan det komma sig? Finns det så många rasister bland pensionärerna? Knappast! Däremot har de mäkta upprörts över den orättvisa skillnaden i skatt mellan pensionärerna och de yrkesverksamma.

Statsvetarprofessorn Sören Holmbergs valundersökning visade att för 44 procent av 65-plussarna var plånboksfrågorna av mycket stor betydelse. Betydligt viktigare än bland andra åldersgrupper.

Bland väljarna som helhet var samtidigt äldreomsorgen den sjätte viktigaste valfrågan och pensionerna den åttonde – med andra ord just de två frågor, som SD satsade mest på.

Valundersökningen visade också att de regeringspartier som inte lovade pensionärerna någon skattesänkning under kommande mandatperiod straffades av de äldre i valet, samtidigt som de partier som lovade större eller mindre skattesänkningar gick framåt bland 65-plussarna.

Medan löntagarna tack vare jobbskatteavdragen kunnat glädja sig åt en extra månadslön per år, har pensionärerna i nåder fått sig tillkastade någon 50-lapp i månaden, något som bara uppfattats som ett hån.

Förgäves har 65-plussarna och deras organisationer påpekat att pensionen är en sparad inkomst. Under sina yrkesverksamma år avstod de från att ta ut en del av lönen för att i stället kunna glädjas åt pengarna när de blev äldre.

I båda fallen rör det sig således om inkomster. Ska skatten sänkas på den ena ska den givetvis också sänkas på den andra!

När så Fredrik Reinfeldt (M) strax före valet talade om att Sverige skulle öppna sig för omvärlden nappade Jimmie Åkesson snabbt på kroken och gjorde en stor affär av hur mycket detta skulle inkräkta på den svenska välfärden.

Man må tänka vad man vill om Jimmie Åkesson, men psykologi tycks han till skillnad från politikerna förstå sig på!

Vågar vi inför nästa val hoppas på att våra folkvalda förstått att den fjärdedel av väljarna som består av 65-plussare kan påverka valutgången?

Inger Hultgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel