Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför säger vi nej till Rödkulleprojektet

Varför säger Miljöpartiet de gröna i Åre kommun nej till Rödkulleprojektet?

Det finns hårda värden och så finns det mjuka. De hårda värdena representerar bland annat att exploateringen medför ökad risk för erosion och ras.

Att grundvatten förväntas ogynnsammas. Att orörd fjällbjörkskog och fridlysta arter försvinner. Att oundvikliga kostnader hamnar hos kommunens invånare till exempel för utbyggnad av reningsverket. Eller att Åresjön, som ingår i Åreälvens Natura 2000-område som redan i dag är hårt ansatt, förväntas bli påverkad.

Punkter som främst kommer att drabba kommunens invånare inom ett längre tidsperspektiv. Listan kan bli lång men de hårda värdena är inte våra huvudskäl. Vi ser en risk för kommunmedborgarnas mjuka värden, det som påverkar viljan att bo och verka i Åredalen.

I dag fungerar Ullådalen som ett rekreationsområde för många i bygden samt även för turister. Det är det närmaste och mest lättillgängliga området från Åre by som innefattar sådan naturtyp och de olika miljöerna inom området befinner sig inom relativt enkla och korta avstånd.

Vi finner ett värde i att gå några meter från bilen och gräva ned sig i en snödriva en solig vårdag och dricka varm choklad. Bada i bäckarna på sommaren. Vandra några minuter och befinna sig på en myr och plocka hjortron. Eller åka skidor på vintern i en storslagen fjällmiljö.

Invånarna som vuxit upp i Åredalen har fått uppleva hur byn utvecklats, inte bara på ett positivt sätt utan en explotionsartad exploatering av fjället, sjön och byn har skett utan en tanke på vilka konsekvenser det får.

Rödkulleprojektets exploatering kommer påverka utblickarna från de södra delarna av Ullådalen. Detta kommer i bästa fall inte påverka möjligheten till aktiviteterna, men det kommer påverka intrycket och känslorna för Ullådalen. Den upplevda orörda naturmarken ersätts med exploateringen.

Många har flyttat hit och bor i Åre tack vare fjällen. Varför ska vi ta bort något som vi inte har möjlighet att få tillbaka och som är en av de anledningar till att vi bor här? Vi har ett stort mervärde i att ha fjället runt hörnet. Stressen kan bytas mot lugnet, bilen mot skidorna.

Nej, vi är inte emot utveckling men det finns olika typer. Vi tror på en hållbar utveckling, inte minst för människan, ekonomin och miljön. Vi säger nej för allas skull.

Miljöpartiet de gröna i Åre kommun

Katrin Wissing, Marie Christensson och Ida Leidermark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel