Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför ska du ta med dig köksredskapen till växthuset

Camilla Börjes avslöjar sina bästa knep, och plockar med sig både sockerströare, sil och disksvamp ut i växthuset - för köksredskap är användbara även när du ska så.
Nu är det för sent att så tomater, men hög tid för dill, kål, majs och sommarblommor.

Med risk för att provocera andra med fin utsikt – invånarna i Rättviksbyn Söderås har en av de vackraste vyerna, över ängar och hagar ner mot Siljan.

– Jag är född här, så jag ser den knappt, säger Camilla Börjes och skrattar.

Jo, hemmablindhet som är vanligt förekommande bland infödingar. Och dessutom har hon nu under våren stängt sjöutsikten genom att klä in den glasade verandan i bubbelplast, för att spirande plantor ska få det riktigt ombonat. Även i det stora växthuset på gården råder tropiskt klimat, trots att vårvindarna viner längs sluttningen.

Tidigare arbetade Camilla Börjes som instruktör på trädgårdsprogrammet i Rättvik, som dock är nedlagt. Nu har hon och en kompis öppnat gårdsbutik i Söderås där hon säljer plantor.

Hon delar gärna med sig av tips och råd, men betonar att man får pröva sig fram i trädgården.

– Det finns sällan rätt och fel. Man kan göra lite olika. Funkar det inte får du felsöka.

Så här tidigt på säsongen ligger fokus på förkultivering av frön. Det är ett sätt att ge allehanda grönsaker en mjukstart inomhus, men Camilla förkultiverar även sommarblommorna.

– Det tar sådan tid här uppe om man sår direkt dem på friland. De hinner knappt komma upp.

Näringsfattig såjord brukar rekommenderas för sådd, och visst funkar den. Men Camilla Börjes föredrar K-jord från Hasselfors, en sand- och lerjord som är tänkt för krukväxtodling.

– Den innehåller lite mer näring. Då behöver du inte plantera om sticklingarna på en gång. De är ju ömtåliga i början, så det är bra om de kan stå lite längre, säger Camilla och visar hur hon lägger ett lager av näringsrikare jord i botten på sålådan, och ett centimetertjockt lager med såjord ovanpå.

Det finns bra jord från de andra stora leverantörerna också - urnjord med små kulor som långtidsgödslar från Rölunda, och Weibulls kravmärkta med kogödsel, till exempel. Camilla Börjes grundtips är – läs på säcken.

Stora frön, som gurka och squash kan du sätta i lite större planteringskrukor, det är bara att peta ner på rekommenderat djup med fingret.

Små frön är svårare att hålla reda på. Ett kryddmått kan innehålla 300 frön som ofta syns dåligt när de landar på jorden.

Det är nu hushållsredskapen kommer in i bilden.

Disksvampen – den använder Camilla Börjes för att platta till jordytan, hon duttar mjukt, jorden ska inte vara för packad. En jämn yta är viktig om du vill ha lika stora plantor. Jorden ska vara genomvattnad, men inte dyngsur.

Sockerströaren – små frön är svåra att urskilja. Tillsätt en nypa socker, kanske en halv tesked, som du blandar med fröna. Då markerar sockerkornen var fröna landar.

Penntricket – är bra för plantor som man vill ska växa i små tussar. Camilla visar med lobeliafrön, på den fuktiga ändan av en blyertspenna fastnar ett gäng, som hon sedan trycker fast i den fuktiga jorden.

Silen – med den skakar hon ett jämnt, tunt lager med finkornig jord över fröna. Men läs på påsen – ljusgroende frön ska inte täckas, och måste stå ljust.

Sprayflaskan, med den duschar hon mjukt över nysådden, med rumstempererat vatten. Små frön flyter lätt bort om strålen blir för hård.

Camilla Börjes varnar för alltför tidig utplantering. Ända in i juni finns det risk för bakslag i form av frostnätter.

– Och frosten är ju skadlig, men lika stora bovar är stark sol och hård vind. Mulet och vindstilla är bästa vädret när man ska sätta ut plantorna, säger hon.

De späda växterna bör också få vänja sig långsamt vid utomhusklimat, och få en skyddad vrå till en början. Amplar få stå på marken ett tag, innan de hängs upp.

Mer från temat Hem & Trädgård:

De byggde det mesta själva – kika in i Tina och Stefans växthus

Kolla – här är växthuset som Stefan byggde helt utan ritningar

Följ med in i Agneta Enzells orangeri på Rödön'

TÄVLING: Vilken är din favoritplats hemma hos dig?

Följ med hem till Ida Pålsson i Östersund – återbrukets mästare

I Magnus snickeri skapas växthuset Nemo

Här bygger Kjell Lundberg sitt drömbåthus på Frösön

Därför är trädgårdsbloggaren Ingela Fredell så brutal med sina pelargoner

Quiz: Vad kan du om trädgård och växter?

Så vårstädar du din trädgård

Därför ska du ta med dig köksredskapen till växthuset

Skapa feng shui i din trädgård

Så förvandlar du sly till prydnader i trädgården

Så här räddar du träden