Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill de stycka av

Ägaren till Mickel Ers köpte fastigheten av Östersunds kommun år 2000.

Han gladdes bland annat över den fina ängen där husen på Lunndörrsvägen nu ligger.

Han medger att tanken for genom huvudet att protestera när han fick reda på byggplanerna för området. Men det stannade vid det.

– Det spelar inte så stor roll. Så här är utvecklingen.

Varför har han då begärt en detaljplaneändring så att han kan stycka av och sälja två villatomter?

– Jag har ingen nytta av den här marken. Det är bättre att någon bygger så att det blir fint. Nu är det bara döda tallar och sly.

Han kommer att bo kvar i det ungefär 100 år gamla boningshuset på fastigheten.

Efter samrådet med synpunkter bland annat från de kritiska husägarna på Lunndörrsvägen så har planförslaget ändrats så att den tillåtna hushöjden på nya tvåvåningsvillor har sänkts.

Nya hus ska inte bli högre än de gamla. De ska ha fasader av trä, och tegeltak eller brunröda takpannor.

Varför vill då miljö- och samhällsnämnden kunna stycka av ytterligare tre villatomter när det på andra håll i Torvalla finns en hel del osålda tomter?

"Kommunens ambition är att det ska finnas ett visst överskott i utbudet av bostadstomter i förhållande till efterfrågan, på så vis skapas valmöjlighet i utbudet av tomter och chansen ökar att någon av tomterna bebyggs", skriver kommunen i en kommentar till de synpunkter som samrådet gett.

Av en annan kommentar framgår att tjänstemän vid miljö- och samhällsnämndens förvaltning anser att stadsgränsen redan har flyttats, även utan nya hus.

De pekar på att såväl den gällande översiktsplanen, och utställningsförslaget "Östersund 2040", anger att det ska vara bebyggelse i Mickel Ersområdet.

"Kommunen anser därmed inte att planförslaget står i strid med tidigare ställningstaganden", skriver tjänstemännen.