Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför vill vi bygga hyresrätter

Pär Jönsson, moderat gruppledare i Östersunds kommunfullmäktige, anklagar vänsterstyret i kommunen för att inte tidigare ha gett Östersundsbostäder i uppdrag att bygga hyresrätter. I sin argumentation är han dock tvungen att mörklägga de alternativ som den moderata politiken erbjuder.

Den borgerliga lösningen heter marknadshyror. Genom att hyrorna för hyresrätter i kommunen höjs kraftigt ska det bli lönsamt för privata hyresvärdar att bygga nytt. Detta innebär att hyresgästerna måste betala för att de privata hyresvärdarna ökar sina vinster, utan några garantier för nybygge. Med marknadshyror blir tvärtom bostadsbristen en lönsam affär för hyresvärdarna.

Direktiven från kommunledningen, där Vänsterpartiet ingår, till Östersundsbostäder är att det i det ekonomiska nuläget är nödvändigt att bygga nya hyresrätter. Huvudanledningarna till att direktiven kommer just nu är:

I finanskrisens spår har kreditgivningen till privata byggföretag havererat totalt och det är bara den offentligt finansierade byggproduktionen som kan få fördelaktiga villkor för sina lån. 

Det är billigare att bygga än för bara ett år sen, eftersom kostnaderna för arbetskraft och byggmaterial är lägre än under högkonjunkturen.

Hyrorna i de nybyggda lägenheterna ska vara på en för hyresgästerna rimlig nivå och helst inte orsaka förluster för Östersundsbostäder. 

Den hotande massarbetslösheten bland länsborna ska motarbetas med offentliga satsningar som ger nya arbetstillfällen.

Att bygga billiga, miljöanpassade hyresrätter är en utmärkt åtgärd som gynnar alla kommuninvånare. 

Borgerligheten har konsekvent motarbetat hyresrätten som boendeform.

Ekonomiskt genom att slopa subventionerna för nya hyresrätter, politiskt genom att aggressivt förespråka omvandling av hyresrätter till bostadsrätter.

I dagsläget är det ur alla synvinklar lönsamt att ge Östersundsbostäder uppdraget att kraftfullt ta itu med byggandet av hyresrätter. De enda som förlorar på nya hyresrätter till icke-marknadsmässiga hyror är de privata hyresvärdarna.

Styrelsen för Vänsterpartiet Östersund, genom Nisse Sandqvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel