Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Darfur United åker till London: "Vi spelar för våra familjer och vänner i Darfur"

Nästa vecka åker Mahamoud Annour, Moubarak Ahmed och Bichara Abderaman från Darfur United till London för att delta i World Unity Cup. Det är deras tredje stora internationella turnering. Och ytterligare en chans att uppmärksamma krisen i Darfur.

– Det känns jättekul. Vi älskar ju att spela fotboll men det är också en chans att visa upp problemen i Darfur. Våra familjer och vänner lever under hemska förhållanden på flyktingförläggningarna och nu har vi en möjlighet att spela för dem, säger Mahamoud Annour.

Fotbollslaget Darfur United startades 2012 och är ett initiativ från hjälporganisationen iAct. Syftet är att belysa situationen i Darfur och även hjälpa lovande fotbollstalanger. Till en början plockades 60 spelare ut från de fem olika flyktinglägren i Tchad. Efter hårda prövningar var det till slut 15 spelare kvar. Mahamoud Annour, Moubarak Ahmed och Bichara Abderaman klarade testet och fick tre platser i laget. Genom Darfur United kunde de lämna Tchad.

För två år sedan fick de chansen att komma till Sverige och delta i Conifa World Cup (minoritets-VM) som spelades i Östersund. En stor del av laget valde sedan att söka asyl i Sverige efter att ha tillbringat större delen av sina liv på flyktingförläggningen.

Läs mer: Hela Darfur United får stanna i Sverige

Läs mer: Tre berättelser från krigets Darfur

– Jag var elva år när jag kom till förläggningen. Då var det bra där. Det fanns mat och sjukvård och vi fick gå i skolan. Nu har det blivit mycket sämre. Våra familjer mår dåligt och det är svårt att få tag på mat och mediciner, säger Mahamoud.

Drömmen är att en dag kunna åka tillbaka och hälsa på familj och vänner. Mahamoud berättar att han också vill dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa människor i liknande situationer. I Tchad handlade dagarna om att överleva. Men i Sverige vågar de blicka framåt och drömma.

– Jag vill starta en egen organisation där jag kan hjälpa människor som har det svårt. Jag vill göra något för någon annan - inte bara tänka på mig själv. Jag vet hur livet på en förläggning fungerar. Och jag kan verkligen hjälpa till med mina erfarenheter, säger han.

I december förra året fick alla tre uppehållstillstånd vilket ger dem möjlighet att läsa svenska, studera och så småningom börja jobba. Och de har alla olika planer för framtiden.

Läs mer: Mohammed och Mubarak i Darfur United fick efterlängtat besked i julklapp

– Jag vill bli elektriker. Jag vet att det kan ta tid men det är min dröm, säger Moubarak.

– Jag har två drömmar och jag vet inte än vem av dem jag ska följa. En handlar om att springa. Jag vill bli lika snabb som Usain Bolt. Den andra handlar om att spela fotboll, säger Bichara.

Bichara har redan sprungit tre maraton och vunnit en hel del priser. Men nu är det fotboll som gäller. 25-29 augusti deltar de i World Unity Cup i London. Fyra lag är med i turneringen och vinnaren får spela Conifa World Cup (minoritets-VM) 2018.

Resan till London ger dem ännu en chans att lyfta krisen i Darfur. Att visa omvärlden vad som sker i området. Och på sikt kanske även underlätta för familj och vänner på flyktingförläggningarna.

– Vi är inte bara våra namn. Vi spelar för hela Darfur. För alla som bor där. För våra familjer och våra vänner, säger Bichara .

Darfurkonflikten

Darfur är en region i Sudan i Afrika. I början av 2003 eskalerade oroligheterna i området när två rebellgrupper (Sudanese Liberation Movement, SLM, och Justice and Equality Movement, JEM) tog till vapen mot den sudanesiska regimen. Regimen svarade med att beväpna och stödja miliser, så kallade janjawid. Konflikten beräknas ha tagit över 300 000 liv och uppemot tre miljoner människor har drivits på flykt. Främst janjawid har anklagats för omfattande övergrepp mot den bofasta civilbefolkningen, bland annat ett systematiskt användande av våldtäkt för att förnedra och skrämma till underkastelse. I Sudans grannland Tchad har flera flyktingläger skaptas på grund av Darfurkonflikten.

Källa: BBC Africa och Nationalencyklopedin