Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Darfur United återförenade efter två år

Artikel 2 av 2
Darfur United
Visa alla artiklar

Fotbollslaget Darfur United är åter samlade på Jämtkraft arena. Denna gång för en veckas träningsläger. Förhoppningen är att börja spela ihop igen och att nå minoritets-VM i fotboll 2018.

För två år sedan blev laget en riksnyhet då spelare försvann efter fotbollsturneringen Conifa World Cup, även kallat minoritets-VM, i Östersund. Till slut visade det sig att 13 av spelarna valde att söka asyl i Sverige istället för att återvända till de miserabla förhållanden som råder i de flyktingläger de kom i från längs gränsen mellan Tchad och Sudan. Sedan dess har spelarna väntat på besked om de får stanna eller inte. En process som blev klar i februari då samtliga spelare beviljades permanent uppehållstillstånd. Men än är laget spritt över Sverige. Fyra bor i Östersund, fyra i närheten av Stockholm, två i Uppsala, en Umeå och två i Dalarna. När de möttes på Jämtkraft arena tidigare i veckan var det för att spela fotboll tillsammans igen, för första gången sedan den uppmärksammade tävlingen under sommaren 2014.

– Jätteskönt. Nu kan vi äntligen spela tillsammans igen. Folk i Sudan är stolta över oss. Nu måste vi fortsätta träna och spela. Det är viktigt, säger Sadam Hissein Abdine som nu bor i Farsta.

Själv har han hållit igång fotbollsspelandet tillsammans med Sandarne SIF under tiden han fick spendera på ett asylboende i Söderhamn.

Det är den amerikanska välgörenhetsorganisationen IACT som har bekostat återföreningen av laget. Flera amerikaner är på plats i Östersund för att hjälpa laget i gång. Gabriel Stauring förklarar upplägget:

– Vi är här för att ge dom verktygen till att klara sig på egen hand. Vi ger dem träningsprogram och lär den om vad de ska tänka på för att hålla sig starka och friska. Några av killarna får en ledande och en samlande position. Sedan blir det deras uppgift att samla alla för träning och match.

Tanken är att laget ska ta sig till Conifa World Cup 2018. Men för att det ska hända måste de börja träna och spela vissa kvalmatcher.

Veckan i Östersund innehåller träningar, träningsmatcher och utbildningsprogram. Men också övningar i mindfulness som ett verktyg att tackla ångest och trauman.

– Många bär på ohyggliga minnen och har familj och vänner kvar i flyktinglägren, förklarar Gabriel Stauring.

De kommer också passa på att titta på allsvensk fotboll – ÖFK mot Hammarby. ÖFK och flera lokala sponsorer har en stor del i att just Östersund blev platsen för Darfur Uniteds återförening. Kanske kan Östersund bli hemmaplan för minoritets-landslaget i framtiden?

Moubarak Abdallah är en av spelarna som hela tiden har varit kvar i Östersund. Sedan en tid tillbaka jobbar han med att servera frukost till spelarna i ÖFK. Han tycker att Östersund skulle bli en bra bas även för Darfur United.

– Vi är fyra i laget som bor i Östersund. Jag hoppas att fler ska flytta hit så vi kan träna ihop, säger han.

Läs även. För våra inloggade kunde: 13 år av krig bakom bildandet av Darfur United - det här är några av medlemmarnas berättelser