Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Datorer lika små som mjölkpaket

Det är inte­ bara bärbara ­datorer som ska vara minimala i år. Även många stationära datorer har krympt ihop – och de minsta är små som mjölkpaket.

Här är åtta läckra modeller för dig som inte vill ha en jätteklump på skrivbordet.

Har du tröttnat på den stora, beigebruna datorklump som står på skrivbordet? Men känner du samtidigt att en bärbar inte skulle vara tillräcklig? I så fall kan lösningen vara en smidig minidator.

om är alltså en traditionell stationär dator som har krympt ihop till ett minimum.

Fördelen jämfört med en bärbar är att du har större skärm och bättre tangentbord. Det finns också fler möjligheter att koppla in extrautrustning. Det är viktigt för alla som har ett hemmakontor med exempelvis skrivare, skanner, högtalare och headset. Som regel är även en stationär dator mer kraftfull, vilket bland annat märks om du vill koppla den till tv:n för att kolla på video.

Minidatorerna är inte helt nya och modeller som Mac Mini har ett par år på nacken. Men den senaste tiden har intresset fötts på nytt. En av förklaringarna är den så kallade netbooktrenden.

som är lätta (runt 1 kilo) och billiga (runt 4 000 kronor) har blivit jättesuccéer, och nu kommer deras stationära syskon. Asus var först ut med en skrivbordsvariant av sin storsäljande netbook Eee. Den har fått namnet Eee Box och är bara 22 x 18 x 3 centimeter. Volymen är runt en liter, och datorn ser ungefär ut som ett tillplattat mjölkpaket.

De flesta konkurrenter är lite större, men en sak har de gemensamt – de är betydligt mindre och smidigare än våra vanliga skrivbordsklumpar.