Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

David från Ghana satte Östersund på kartan

En 22-årig grabb från Ghana har verkligen satt Östersund på fotbollskartan.

Annons

Nu pratar alla allsvenska klubbar om David Accam.

Från Malmö i söder till Sundsvall i norr.

Representanter från sex allsvenska klubbar fanns alltså på plats i Enköping i söndags för att titta på den tekniske och snabbfotade mittfältaren från Ghana.

Att Östersunds FK var den klubb som lockade honom till Sverige ser nu ut att bli en stor kassasuccé. Om jag skulle ge mig på en kvalificerad gissning så kan Accam säljas för mellan 2,5 miljoner och 5 miljoner i dagsläget. Men det hela beror också på vad ÖFK kan få till för vidareförsäljningsklausul.

När det gäller IFK Värnamos Mohamed Bangura i Sierra Leone så såldes han till AIK för 1,3 miljoner. Han såldes sedan vidare till Celtic för gissningsvis uppåt 30 miljoner.

Ryktet säger att det inte fanns någon vidareförsäljningsklausul. I så fall gick IFK Värnamo lottlösa från den försäljningen i stället för att kanske ha fått 30-40 procent.

En sådan miss lär aldrig ÖFK göra när det blir aktuellt för en försäljning.

Att han match efter match visar sin höga nivå gör naturligtvis att de allsvenska sportcheferna slickar sig runt munnen. Hans snabbhet, hans passningar och hans spelförståelse håller gott och väl i allsvenskan redan nu tror jag. Spelare i division 1 som sticker ut i var tredje match och gör sanslösa saker på planen är ointressanta för de allsvenska lagen. De vill se spelare som levererar hela tiden, precis som David Accam.

Han har kontrakt med ÖFK till 2014, men naturligtvis kommer han inte att vara kvar till dess. Men jag hoppas verkligen att han får vara kvar till slutet av den här säsongen.

Jag vet att det kanske är naivt, korkat och taskigt mot David Accam att inte släppa honom. Men vi har ju faktiskt äntligen ett fotbollslag som kan vara med och lukta på Superettan. Det snackas fotboll i Östersund och vi har den högsta publiksiffran i division 1 norra. Då ska vi väl inte plocka bort den allra bästa spelaren?

David Accam är faktiskt så bra att han kan vara den avgörande länken till att Östersunds FK når Superettan.

Många jag har pratat med i dag är rätt säkra på att ÖFK snart håvar in miljonerna från David Accam. De menar att ÖFK inte kan motstå dessa miljoner.

Jag är inte så säker.

ÖFK-coachen Graham Potter är här för att vinna matcher liksom ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg. Ska Accam säljas så måste ersättare köpas in och Accam ersätter man väl inte med bara en spelare?

På söndag sitter nya representanter från svenska elitlag för att titta på David Accam. Men de har också ögonen på Samuel Mensah, Juanji Hervias och Tom Perman.

Vid nästa bortamatch mot IK Frej har ännu fler svenska klubbar berättat för ÖFK-ledningen att de kommer att sitta på läktaren. Om det redan finns något bud på David Accam vill dock inte Daniel Kindberg avslöja.

Sista raden om David Accam och de jagande allsvenska klubbarna har inte skrivits.

I höstas gjorde jag en intervju i webb-tv med Daniel Kindberg när han och laget firade seriesegern. Han sa då att han inte skulle bli förvånad om laget firade någonting annat vid samma tid nästa år.

Men den drömmen blir aldrig sann utan David Accam.