Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De åker till Japan på sitt livs äventyr

/
  • Vilma Lindow, Julia Karström, Nova Hamrén, Mattias Rudebjer och Tilda Höög åker på scoutläger till Japan.
  • Julia Karström, Vilma Lindow, Mattias Rudebjer, Tilda Höög och Nova Hamrén åker på scoutläger till Japan.

Nio ungdomar från Östersund åker till Japan på världens största scoutläger.
– Det här gör man bara en gång i livet, säger Tilda Höög.

Annons

Fem mycket förväntansfulla ungdomar sitter runt köksbordet hemma hos Mattias Rudebjer i Odensala, dagarna innan det bär av till Japan och ett månadslångt äventyr.

– Det är alltid en stor grej för en scout att få åka på Jamboree, en upplevelse man bara gör en gång i livet, säger Tilda Höög.

Jamboree är ungefär som scouternas OS. Scouter från hela världen i åldrarna 14–17 år samlas till ett stort läger vart fjärde år, men inte för att tävla utan för att knyta kontakter och lära av varandra. Totalt kommer runt 40 000 ungdomar att delta på lägret i Japan, varav cirka 2 000 svenskar. Och nio av dem är från Östersund.

– Det ska bli coolt, en väldigt häftig resa, säger Mattias Rudebjer.

– Att få åka till andra sidan jorden, och vara borta från föräldrarna, säger Nova Hamrén.

– ... vilket man längtar till, inflikar Vilma Lindow.

Östersundsgänget tillhör scoutorganisationerna Scouterna (tidigare Svenska Scoutförbundet) och Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Julia Karström, som tillhör den senare, är den enda runt bordet som varit i Japan tidigare.

– Det är bland det coolaste jag gjort i hela mitt liv, som att komma till en annan värld, med tanke på att kulturen är så annorlunda. Det vi tycker är självklart finns inte där. Jag har velat åka tillbaka, säger hon.

Själva lägret börjar den 28 juli, men redan den här helgen flyger de till Japan. Under dagarna innan lägret ordnas en rundresa i landet – något som de ser fram emot.

– Jag gillar den japanska kulturen, som anime (animerad film från Japan), och så älskar jag deras konst och trädgårdar, säger Nova.

– Jag gillar framför allt deras dataspelskultur, säger Mattias.

Bland annat ska de bestiga berget Fuji, och resa till Hiroshima. I år är det 70 år sedan atombomberna detonerade där och alla lägerdeltagare åker dit på studiebesök.

För Vilma, Mattias, Nova, Julia och Tilda är mötet med andra människor och kulturer en viktig anledning till att de är med i en scoutverksamhet.

– Som scout lär man sig att ta ansvar, säger Vilma.

– Man får lite andra erfarenheter än vanligt, som att lära sig att göra upp eld, i stället för att bara sitta med sin Ipad, säger Nova.

– Att vara scout ser jag som en unik möjlighet att träffa många olika människor, det är extremt roligt, säger Julia.

– Jag är scout för att man får så många upplevelser och man lär känna nya kompisar, säger Mattias.

De har förberett sig för resan under flera år. Dels genom att spara pengar, för det kostar en slant att åka, men även genom att läsa på en del om Japan. Men japanska har de inte hunnit lära sig.

– Jag kan några ord som hej, hejdå, tack och jordgubbe, men jag tror inte att det blir så mycket japanska, utan mer engelska, säger Mattias.

– Det kommer att bli som en liten språkresa för oss, när vi måste prata konstant engelska under tiden vi är där, säger Tilda.