Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är de ungas röster

Under kommande år ska FN att granska hur Sverige lever upp till Barnkonventionen.

Fyra ungdomar från länet kommer att säga vad de tycker.

– Det är lite nervöst, säger 18-åriga Irene Nouah från Odensala inför måndag 18 november.

Då i Stockholm kommer hon och tre andra unga att träffa bland andra Sveriges barnminister Maria Larsson (KD) och en ledande företrädare för FN:s barnrättskommitté och berätta hur de tycker att de bemöts av det svenska vuxensamhället.

– Vi från andra länder vet våra rättigheter men inte våra skyldigheter, säger hon och efterlyser mer tydlighet från myndighetspersoner, lärare och andra vuxna.

För 1,5 år sedan flydde Irene Nouah från Nigeria till Sverige och kom till ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn på Frösön.

Där lärde hon känna 16-årige Mohammad Husseini, 17-årige Mohsen Hoseini och 18-årige Seifollah Khodadad som alla tre flytt från Afghanistan.

– Det var krig och jag flydde från talibanerna, berättar Seifollah Khodadad som kom till Sverige sommaren 2011.

Liksom Irene Nouah bor han nu i egen lägenhet, i Östersund. Mohsen Hoseini bor kvar i "HVB-hemmet" på Frösön och Mohammad Husseini bor hos en familj i Odensala.

Mohammad Husseini tycker att det är viktigt att de unga som flytt till Sverige får möjlighet att träffa andra i samma situation, och infödda svenskar. Han vill att kommunen ordnar en träffpunkt.

De övriga instämmer.

– Skolan är viktig. Vi bor i Sverige. Vi måste träffa människor som kan prata svenska, säger Seifollah Khodadad.

Irene Nouah reagerade på att hon ifjol inte hade någon skolundervisning alls med helt svensktalade barn, inte ens i gymnastik eller bild.

Mohsen Hoseini tycker att gode män, som ska hjälpa de unga flyktingarna, och personal på boenden och i skolor får utbildning i hur ungdomar fungerar.

– Men vi behöver få mer information om Sverige och kulturen här.

Hans och de övrigas synpunkter finns med i tilläggsrapporten som Nätverket för Barnkonventionen skickar till FN. Där ingår Rädda Barnen.

Dess verksamhetsutvecklare i Östersund, 29-åriga Louis Ander från Frösön, kommer att följa med till Stockholm. Liksom den 20-åriga socionomstudenten Milly Langhammer från Östersund som praktiserar hos henne.