Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är länets mest välbetalda riksdagspolitiker

Den moderata riksdagsledamoten Saila Qvicklund (M) är en av dem som tjänar mest bland landets riksdagsledamöter. Hon hade en inkomst på drygt 1,3 miljoner kronor förra året.

Annons

Saila Qvicklund hade en inkomst på 1 351 900 kronor för inkomståret 2010. Det placerar henne på en niondeplats bland landets 349 riksdagsledamöter.
– Det beror framför allt på uppgörelsen jag hade med Bräcke kommun. Sedan har jag en del styrelseplatser också - ordförande i Moderatkvinnorna, i Försäkringskassan, länsstyrelsen och partistyrelsen, säger hon.


2010 sa Bräcke kommun upp Saila Qvicklund. Hon var vård- och omsorgschef. Hon fick sluta med 21 månadslöner i avgångsvederlag.
– Det var mitt fack som drev igenom det, berättar hon.


Hon berättar också att hon betalar mycket i skatt på grund av sin höga inkomst. Men att gå så långt att säga att det är ”häftigt att betala skatt”, som Mona Sahlin sa, vill hon inte gå.
– Jag skulle inte uttrycka mig på det viset. Men det är inte mer än rätt och riktigt att vi som tjänar så pass mycket också ska bidra till välfärden. Vi har ett system som fungerar så och det behövs pengar till välfärden, säger Saila Qvicklund.


Hon berättar att hon kommer att ha en normal lön för en riksdagsledamot fram över när avgångsvederlaget är utbetalt. Nyligen höjdes lönerna för en riksdagsledamot till 57 000 per månad.
– Jag har inga sidouppdrag annars. Jag lägger ner mycket tid på riksdagsarbetet. Jag hinner inte med annat, säger hon.


Med sidouppdrag menar hon styrelseuppdrag i företag. Däremot kommer hon att ha kvar sina sidouppdrag i Försäkringskassan, länsstyrelsen, ordförande i Moderatkvinnorna i Sverige och i partistyrelsens arbetsutskott för Moderaterna.


Saila Qvicklund är trots avgångsvederlaget inte den riksdagsledamot som tjänade mest 2010. Det gjorde i stället en socialdemokrat – Jan Emanuel Johansson. Han har en taxerad inkomst på nära 5,2 miljoner kronor. Det beror framför allt på att han har ett företag vid sidan om sitt politiska uppdrag.
– Det är inte ovanligt att riksdagsledamöter har företag. Men själv har jag valt att lägga allt mitt engagemang inom politiken, säger hon.