Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De är Östersunds tongivande veteraner

Störst? Troligen. Äldst? Självklart! Ja, Veteranorkestern är orkestern med stans äldsta medelålder och varje torsdag lyfter de taket på OSD med sin fantastiskt breda repertoar med allt från Tchaikowsky till Abba.

– Ska det inte vara snabbare takt här?

– Nej, det ska gå saktare, säger dirigent Ulla-Britt Johansson efter en blick i noterna.

– Det saktar in och sedan är det som att himlen öppnar sig, säger en av trumpetarna glatt från bakre delen av rummet och beskriver crescendot i sången som kommer efter att musiken saktat in.

– Det är nu som livet är mitt ...

Gästsolisten Åsa Okutani börjar om på "Gabriellas sång", som är en del i en kommande jubileumskonsert. De firar nämligen 10 år som orkester och Idoldeltagaren Matilda Melin har precis lämnat repetitionen. Hon ska också agera gästsolist.

– Det var min idé. Vi visste inte om hon skulle vilja, eller om vi skulle matcha henne. Men det går bra, säger fiolisten Göran Mattsson, som har spelat i orkestern i åtta år.

Han tror att Veteranorkestern är länets största orkester. Något han kan skriva under på är att de åtminstone är äldst. Ja, inte äldst som i att ha funnit längst, utan genom sin medelålder, och varje torsdag övar de i några timmar på OSD.

– Närvaron är fantastisk, det är alltid 35–40 personer här, säger föreningens ordförande Sören Magnusson och fortsätter:

– Folk som spelar här kommer ofta och säger att "det här håller mig frisk". Och så tror jag på konceptet. Vi kör en rejäl förmiddag, så man har något bokat varje vecka, och så har vi en rejäl paus, säger han och betonar orden "rejäl paus" med ett skratt.

Varje år har de upp emot tio konserter på olika platser i länet, allt från lucia- till sommarkonserter.

– Det är uppdelat på läsår, som den gamle läraren man är, säger musikföreningens ordförande Sören Magnusson.

Fiolisten Birger Karlsson har kommit tillbaka från fikapausen och slår sig ned vid notstället och tar upp fiolen. Han föddes på Öland, men kom till Östersund 1970 på grund av arbete. Han har varit med i orkestern sedan starten och har spelat fiol i 70 år.

– Jag såg en annons i tidningen om Veteranorkestern. Först var jag lite nervös eftersom jag hade spelat folkmusik i 20 år och inte klassiskt. Men det gick bra och jag har blivit kvar, säger han och ler.

Kriterierna för att vara med i orkestern är att hjälpligt kunna läsa noter. Och så att vara pensionär då så klart.

– Vi är glada amatörer och före detta proffs, säger Göran Mattsson

– Det finns även dem som lärt sig spela på äldre dagar, säger Sören Magnusson.

Här kan du se Veteranorkestern:

  • 10 april Musikcafé, Alsens bygdegård.
  • 29 maj Vårkonsert, Frösö strand.
  • 6 juni Nationaldagskonsert, Ragunda kyrka.
  • 5 augusti Sommarkonsert, Jamtli under pensionärernas dag.