Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De åt julbord tillsamans

Röda Korset och Östersunds församling bjöd in till julbord i församlingshemmet på julaftonen. Uppemot 170 personer deltog.

Röda Korset har de senaste tio åren ordnat med julbord för att bidra med gemenskap för människor som annars kanske skulle vara ensamma på julafton. Så många gäster som det var i år har det aldrig varit tidigare.

Arrangemanget genomfördes i samarbete med Östersunds församling i församlingshemmet vid Stora kyrkan. Här fanns ett dignande julbord och tårta till efterrätt.

– Det här var mycket bra, det var jättegott, säger Hassan Hussein.

Han kommer från Syrien och bor i Lit sedan drygt ett och ett halvt år. Han nämner ägg, lamm, fisk och potatis som några exempel på vad han uppskattade på julbordet.

– Jag gillade julmusten också.

Margareta Ohlsson, Östersund, brukar fira jul hos syskonen på andra håll i landet, men i år åker hon inte iväg. I stället för att sitta ensam hemma så tog hon sig till församlingshemmet tillsammans med en bekant.

– På julafton ville jag absolut inte stanna hemma, jag ville söka upp något julfirande och det här är helt suveränt, säger hon.

Arrangörerna har lagt ner mycket tid och jobb och de känner att de gör en insats.

– Det är en samvaro här och folk är glada och tacksamma, säger Ulla Ekman, Röda Korset.

– Det är givande att hålla på med sådant här. Jag tycker att det är skoj, säger Eskil Kristoffersson, Röda Korset.

Om årets höga deltagarantal är ett uttryck för att arrangemanget har blivit mera känt eller om det beror på att fler i samhället känner sig ensamma är svårt att veta. Men utan tvekan är det många som är ensamma och för många förstärks den känslan i jultid.

– Det är många pensionärer som är ensamma till exempel. Folk ska inte behöva sitta ensamma hemma om de inte vill, då tycker jag att de ska försöka ta sig hit, säger Eskil Kristoffersson.