Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De blev bäst i Sverige – utan att veta om det

Ibland krävs det varken träning, svett eller tåliga tävlingsnerver för att vinna SM-guld. Det kan räcka med att promenera omkring i hagen som vanligt. Får vi lov att presentera Sota – som har landets bästa ull.

Faktum är att varken jämtlandsfåret Sota, ägaren Elin Arvidsson eller uppfödaren Bettan Grenholm hade en aning om att de faktiskt deltog i svenska mästerskapen. Det var nämligen exiljämten Fia Söderberg som köpte ullen i våras och lämnade in den på ull-SM i Dala-Floda 26 september. Det blev därför både stor förvåning och glädje när Bettan Grönholm och dottern Elin i Hägra fick beskedet att Sota hade vunnit SM-guld.

– Det blev verkligen en överraskning. Det här kommer förhoppningsvis att höja jämtlandsfårets status, och nu får jag se till att betäcka henne med en fin jämtlandsbagge, säger Bettan Grenholm och ger Sota en kram där hon går omkring med flockvännerna i Hägra.

Bettan var faktiskt med att avla fram den nya rasen Jämtlandsfåret för 15 år sedan, som är en korsning av merino och sveafår. Uppenbarligen lyckades de med sin målsättning att skapa ull av hög kvalité.

Expertjuryns motivering löf: "Silkig, användbar, mjuk och helt underbar fäll. Svart med inslag av vita fibrer".

Jämtland tog även brons i crossbreedklassen med ull från Torsta AB. Till saken hör att Sotas mamma också är en kändis, eftersom hon figurerar flitigt som bloggfår åt Woolpower i Östersund.

– Woolpower, eller Ullfrotté som det hette då, var med på ett hörn när vi tog fram jämtlandsfåret. Förhoppningen var att vi skulle kunna ta fram lokalproducerad ull åt dem, så att de slapp importera. Men det krävs mycket större volymer än vad vi producerar nu för att det ska vara någon vits, säger Bettan Grönholm.

Frågan är om denna framgång kan ta Jämtlandsfåret till nya höjder? Klart är i alla fall att marknadsvärdet på Sota fått sig en rejäl knuff uppåt, och att Elin redan har fått erbjudande om att sälja henne.

– Men jag säljer henne aldrig, låter Elin hälsa där hon står vid hagen och visar upp guldmedaljen.