Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De blev hjältar i stormnatten

Hemtjänsten bekämpade stormen och gav inte upp. De nådde fram till brukarna trots att träden föll som käglor runt omkring dem. Här är de sanna hjältarna.

När stormen drog in som värst var det som tyngst för länets alla anställda som jobbar inom hemtjänsten. Träden vräktes omkull i deras omedelbara närhet. Vägarna blockerades framför dem och bakom dem. Ibland var de tvingade att ringa efter undsättning, men deras mål var hela tiden klart; brukarna måste få den hjälp de behöver.

Inger Larsson hade under kvällen avslutat besök i trakterna av Hackås. Senare på kvällen, då stormen Ivar slog till med full kraft, skulle hon och hennes kollega över Sandsundsbron till Oviken för nya besök hos nya brukare.

– Vi körde väldigt sakta för det blåste nåt alldeles fruktansvärt. När vi kom mot bron låg det flera träd över vägen. Vi lyckades sick-sacka mellan träden, ibland körde vi helt enkelt över träden som låg över vägen, berättar Inger Larsson och får lite rysningar då hon minns de hemska timmarna på torsdagskvällen och natten.

Efter besöket i Oviken skulle hon vidare mot nya mål

– Jag for åt vänster först men där låg träd, jag vände och tänkte jag måste åka runt. Åt andra hållet låg tre granar. Jag var fast helt enkelt. Ringde en bonde som jag känner och han gick ut och sågade mitt i stormen så jag kunde fara vidare. Det var ju bara mobilerna som fungerade - bitvis i alla fall, säger Inger, som erkänner att hon stundtals kände sig väldigt utlämnad.

– Jag var orolig för att träden skulle slå över bilen, träden är stora ska du veta. Man känner sig ensam och utlämnad, men inte rädd, säger Inger.

Per-Erik Hansson tjänstgjorde också den stormiga torsdagen som han minns med obehag.

– Risken är att man blir inlåst på vägen. Träden föll, vägskyltar föll. Man åker med livet som insats, med en spänning som övergår i rädsla, säger han.