Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De blir patienter i onödan” – Barnpsyks chef om ensamkommande utan personal

Nyheten om att de ensamkommande flyktingbarnen kan komma att lämnas på gruppboenden utan personal får Barn– och ungdomspsykiatrins chef att rasa. Mikael Lec-Alsén varnar för konsekvenserna, både för samhället och ungdomarna.

– Vi ska inte göra en hel grupp till barnpsykiatriska patienter i onödan, säger han.

Sedan de ensamkommande ungdomarna började komma till länet, ungefär för tio år sedan, har en fjärdedel av dem haft kontakt med BUP. Det är en stor överrepresentation, både i förhållande till storleken på gruppen och jämfört med barn och ungdomar födda i länet, där 5–8 procent behöver hjälp via BUP.

Det är oftast lindriga former av psykisk ohälsa som de ensamkommande visar prov på, men utan någon vuxen att prata med skulle de lätt förvärras, menar Mikael Lec–Alsén.

– Det handlar om sömnproblem, oro och ångest. De kan ha varit med om en flykt som är mer traumatisk än situationen de hade i hemlandet. Många har varit i Iran under lång tid under svåra förhållanden och utsatts för övergrepp, sedan flytt genom Turkiet och Grekland och slutligen över Medelhavet. Det är ingen charterresa de har varit på.

Under de år BUP har jobbat med de ensamkommandes hälsa har några enkla sanningar visat vad som leder rätt. Välutbildad personal på hvb–hemmen som har tid och är närvarande, fritidssysselsättningar och en fungerande skola.

– Man behöver någon att prata med när man börjar grubbla på kvällarna, säger Mikael Lec– Alsén som menar att regeringens förslag om att halvera Migrationsverkets ersättning till kommunerna skulle vara förödande.

– De ensamkommande skiljer sig inte från andra ungdomar. De behöver vuxenstöd dagligen. Redan i dag är det knapert med det. Det är mycket ensamarbete på hvb–hemmen redan i dag även om det har gjorts ett väldigt bra arbete med mottagandet i länets kommuner. Det tycker jag verkligen.

Om förslaget går igenom skulle kommunerna inte längre kunna hålla hvb–standard på boendena. De skulle kallas stödboenden med lägre personaltäthet.

Alternativet, som Östersunds kommun bland annat skissat på, är att behålla personalen och standarden men betala ur egen kassa. En ny utgift på så mycket som 50 miljoner kronor per år enligt en uppskattning. Andra kommuner har inte lika bra ekonomi för att kunna behålla personalen.

Mikael Lec–Alsén menar att konsekvenserna med minskat vuxenstöd skulle bli ökad psykisk ohälsa, sociala problem och missbruk, det vill säga personligt lidande och ökade kostnader för samhället.

– Det vore oerhört oklokt att dra ned vuxenstödet, säger han.

När polikerna i Östersunds kommun fick information om förslaget till förändrad ersättning uttalade sig Pär Jönsson (M) positivt, något som Mikael Lec–Alsén går i direkt polemik mot. Det var ett slarvigt uttalande utan någon som helst förankring i verkligheten, menar han om påståendet att ungdomarna säkert klarar sig på egen hand bara för att de har lyckats med en lång resa.

– Och varför jämför han utgifter för Migrationsverket med försvarsbudgeten? I den värld av krig och oro vi befinner oss i just nu kommer våra resurser bäst till godo hos Migrationsverket, inte i försvarsbudgeten. Om det inte är så att Pär Jönsson har tänkt att sätta in armén för att hjälpa de ensamkommande barnen. De här ungdomarna är inte betjänt av en vassare ton och när det kommer rapporter om tafsande på festivaler från grupper av killar, ja då är ju inte lösningen mindre vuxenstöd.