Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De bor i tält under Frösöbron: "Vi har ingen annanstans att bo"

Rumänerna som sedan några veckor tältar under Frösöbron säger att ingen kontaktat dem om att det skulle vara olagligt att slå upp tält där. De upplever tvärtom att polisen godkänt boendet och ger dem beskydd.

– Polisen var ju här och de sa att vi får vara här. De såg att vi sköter oss och då sa de inte att vi inte får vara här, säger Florin, som är en av sex personer som ÖP träffar under bron.

Gruppmedlemmarna, som säger att de är släktingar, talar rumänska och med hjälp av en telefontolk lyckas vi kommunicera.

De säger att de är i Östersund för att tigga. Hemma i Rumänien finns inga arbeten att få. Tidigare har de arbetat utomlands med skördearbete i Sydeuropa, men enligt dem har den ekonomiska krisen lett till att det inte längre finns några jobb att få där.

Sovplatsen har de valt för att den är undanskymd och att de tror att de inte stör någon om de övernattar där. Men det är kallt på nätterna.

– Vi sover ju med kläderna på. Vi bor här för att vi inte har någon annanstans att bo, säger Edvard.

De säger sig även vara ovetande om den hätska diskussion som uppstått i olika facebook-grupper på nätet. Där flera personer skrivit uppmaningar om att lägret ska städas bort och att deras tält ska brännas ner.

– Nej det har inte kommit någon hit. Det är nästan ingen som har haft med oss att göra – varken positivt eller negativt, säger Camelia.

Däremot har polisbilar kört förbi vid flera tillfällen, i vad gruppen uppfattar som ett beskyddande syfte. Edvard säger att han tror att de kollar att inga missbrukare eller andra ska trakassera dem.

Budskapet om att kommunen inte vill att de ska vara kvar där har inte heller nått fram. Att det ska vara förbjudet att campa på platsen säger de att de inte fått någon information om. Men de reagerar när de får höra om det.

– Du förstår väl att vi inte blir glada. Vi gör ju ingenting, säger Camelia.

De vet inte hur länge de kommer att stanna. De säger att de försöker samla in pengar till sina familjer hemma i Rumänien, men att de inte får in så mycket som de trott. Max 150 kronor per dag.

– Det är väldigt svårt. Vissa ger pengar, andra gör det inte, säger Jon.

– Men det blir inte mycket kvar, vi måste ju köpa mat för att överleva här också. Nu har jag inte ens pengar för att ta mig hem, säger Camelia.

Efter att härbärget i Östersund har stängt är det flera som står utan en plats att sova på. Svenska kyrkans samordnare Josefina Hilding är på jakt efter boende för EU-migranter. Enligt henne finns det flera grupper som söker en bostad att hyra.

– Det är folk som har råd att betala hyra, men nu är bil eller tält enda alternativet för dem. Folk vill ha någonstans att bo. Problemet är att hitta hyresvärdar som vill ta emot dem.

Josefina Hilding har ringt flera personer som har bostadsannonser ute, men ingen har ringt tillbaks när hon berättat vilka de bostadssökande är.

– Jag säger att jag jobbar med EU-migranter. De säger inte nej direkt då, men de ringer inte tillbaka.

Har de råd att betala hyra?

– Jag vet inte. De säger att de har det. Men de söker bostäder där de kan bo flera på en plats, säger Josefina Hilding och enligt henne är det grupper av rumäner, på fem till åtta personer, som söker boende som de kan dela på.

– Om det finns folk som har fastigheter att hyra får de jättegärna höra av sig, hälsar Josefina Hilding.

Kommer antalet EU-migranter i Östersund öka framöver?

– Det är jättesvårt att veta. Jag har faktiskt ingen aning.

Tältande rumäner är en känslig fråga för kommunen

Tidigare artiklar:

Ville bränna tiggarnas tältläger

Rumäner i tält under Frösöbron vräks

Edvinsson (S) ser risk att det uppstår tältläger

Läs också:

Karin besökte Östersundstiggaren i Bulgarien