Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De delar ut mat till fattiga i Jämtland

I sommar har elva matkassar delats ut till behövande familjer i Jämtland. Det är den nystartade föreningen Robin Hood – en vän i nöden som valt ut hushållen och levererat, och det är lokala ICA-affärer som sponsrat.

Nu har föreningen flyttat in i en 600 kvadratmeter stor lokal i Odenskog. Förhoppningen är att öppna ett café och en secondhandbutik i mitten av september och fortsätta att dela ut basvaror till behövande.

– Det finns många fattiga människor i Jämtland som inte får ihop sin ekonomi, säger Annelie Johansson-Bredin socionom och verksamhetschef, som är den enda anställda i föreningens verksamhet än så länge.

Det finns liknande verksamheter i Östersund. Röda korset har sina mötesplatser och Pingstkyrkan har sin secondhandaffär. De som särskiljer den nystartade föreningen är att de riktar sin hjälpverksamhet till personer som bor i Jämtland, enligt Annelie Johansson-Bredin.

Tanken är att de som har det knapert ställt ska kunna vända sig till föreningen och berätta vad man behöver. En person i styrelsen är utsedd till att göra en behovsprövning och beslutar om vad som ska skänkas. Annelie Johansson-Bredin betonar att de bara ägnar sig åt punktinsatser, de ska inte ersätta kommunens försörjningsstöd och ge personer återkommande hjälp.

– Det är tragiskt att vi behövs. Det var en mamma som hörde av sig och berättade att bröstmjölersättningen var slut. Då fick hon hjälp av oss direkt, säger hon.

Butiken och serveringen är tänkt att finansiera hjälpverksamheten och att människor med behov av social samvaro och sysselsättning ska få vara i lokalerna.

Men föreningen är även på jakt efter sponsorer – både bidrag från privatpersoner och företag. På Odenhallen i Odensala finns det en hylla vid entrén där människor kan lägga varor som de vill skänka bort. Butikschefen Magnus Bardosen tvekade inte att ställa upp när han fick frågan.

– Det här med socialt ansvar är jätteviktigt. Vi vill visa för kunderna som handlar här att vi tar det här på allvar, säger han.

Än så länge är det tomt i hyllan, men föreningens representanter kommer att besöka butiken för att göra reklam för sin verksamhet. Men även från butikens sida utlovas mer insatser.

– Vi kommer att lämna saker som börjar få ett utgånget datum och andra saker. I stället för att det slängs eller reas ut kan vi skänka det till behövande familjer, säger Magnus Bardosen.

Anneli Johansson-Bredin betonar att de bara delar ut basvaror, som mjölk, smör, bröd, blöjor med mera. Ingen oxfilé.

Men hur vet ni att de som vänder sig till er verkligen behöver er hjälp?

– Det kan vi aldrig riktigt veta, man får lita på folk. Vi kommer att bli lurad någon gång, men det får vi bjuda på, säger hon.