Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De dj:ar på skolan

– One day baby, we'll be old, and think of all the stories that we could have told...

Från fiket på Jämtlands gymnasium Wargentin hörs hög musik. En remix av Asaf Avidans "One day" spelas och runt ett mixerbord har det samlats folk.

Det är Sensus dj:s Magnus Stålbring och Nathalie Lindgren som har tagit med sig ett mixerbord och erbjuder förbipasserande att prova på att spela musik. De är där för att locka folk till sin kurs i dj:ande som de har på Tingshuset.

– Man får lära sig grunderna och tycker man det är roligt med musik så är det inte så svårt. Vi vill avdramatisera dj:andet, det är inte så dödsallvarligt, säger Magnus Stålbring.

Han är själv dj på 75 procent och spelar på stans krogar och barer.

• Behövs det fler dj:s i stan?

– Ja, fler etablerade tjejer, säger Nathalie Lindgren.

– Ja och utbildade dj:s. Många tror de är dj bara för att de kan trycka på en knapp. Men det krävs lite mer än så, säger Magnus Stålbring och berättar att det finns fyra, fem etablerade dj:s i stan.

Kursen på tio veckor innefattar att man får lära sig spela musik med cd, dator och vinyl samt möjlighet att prova på olika mixtekniker som till exempel scratch och beatmix. När man sedan är klar med kursen så får man boka tid och använda mixerbordet när det är ledigt, berättar Magnus Stålbrink.

– Många sitter hemma och gör sin egen musik på datorn i dag. Därför har vi pratat lite om att skapa möjligheter för folk att producera sin egen musik, säger han och ställer sig bredvid Yones Housseini som går på skolan och har tagit plats bakom mixerbordet.

– Jag brukar använda ett lite enklare mixerbord, men jag vill lära mig mer. Jag har spelat i Örebro med min kusin på hans nattklubb med bland annat Danny och Ken Ring, när de har uppträtt, säger Yones.

• Varför är det så kul att dj:a?

– Det är drag i det! Jag älskar musik och genom dj:ande kan man leka mycket med musiken och skapa en bra blandning. Jag gillar all musik, men framför allt old school-hip hop, och försöker blanda olika musikstilar när jag kör.

• Vad är din dröm?

– Jag skulle vilja driva en egen bar, det skulle vara skitroligt.

Artikeln kommer från 100% Östersund.