Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De drabbades hårdast av långvariga elavbrott

Bland de elnätsföretag i Sverige som drabbades av flest och längst avbrott under 2012 finns Härjeåns nät och Blåsjö nät. Betydligt bättre klarade sig Jämtkraft.

Annons

Energimarknadsinspektionen har publicerat en rapport som beskriver leveranssäkerheten i elnätet och som visar vilka elnätsföretag som hade flest och längst elavbrott under 2012. Rapporten visar att två av de områden i Sverige som drabbades värst av långvariga elavbrott var Härjeåns nät och Blåsjö nät. Sammantaget drabbades 6900 av Härjeåns kunder av elavbrott som varade längre än 24 timmar under 2011 och 2012.

Både Blåsjö nät och Härjeåns nät hör till de elnät som under 2012 hade flest och längst avbrott per kund i landet.

Rapporten visar på stora skillnader i leveranssäkerhet såväl mellan olika elnätsföretag som inom ett och samma elnätsföretag, både när det gäller avbrottslängder och antal elavbrott. Behovet av en fortsatt vädersäkring framkommer även tydligt eftersom det fortfarande är för många och för långa avbrott på många håll i landet.

Elnätsföretagens förutsättningar regleras av de krav som finns i ellagen. Kunderna ska inte drabbas av avbrott som är längre än 24 timmar.

Under 2011 och 2012 hade 72 000 kunder i hela landet elavbrott som varade längre än 24 timmar.

Här kan du läsa hela rapporten: http://www.energimarknadsinspektionen.se/sv/nyhetsrum/nyheter/nyheter-2014/elavbrotten-kostar-samhallet-miljardbelopp/