Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får kulturpris i Östersunds kommun

Författaren Sara Strömberg och illustratören Anders Nilsson får Östersunds kulturpris 2015. Emma Dahlqvist och Henrik Ljusberg får årets kulturstipendier på 50 000 kronor vardera.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i dag att Östersunds kulturpris 2015 ska tilldelas författaren Sara Strömberg och illustratören Anders Nilsson. Det är böckerna om Storsjöodjurets barn Birger som paret uppmärksammas för.

Hittills består deras produktion av fem böcker och en pysselbok som de gett ut på eget förlag.

Motiveringen för priset lyder: "Böckerna bjuder på god berättarkonst i kombination med ett gott artistiskt uttryck där äventyr och bus blandas med värme och empati i en färgstark blandning. De har med sina böcker och figuren Birgers flitiga närvaro på sociala medier bidragit med att sätta Östersund och Storsjön på kartan."

– Vi är jätteglada! Det känns otroligt hedrande att få priset. Det finns ju så många bra kulturarbetare i länet, säger Sara Strömberg som förutom att skriva böcker även arbetar som kultur- och nöjesredaktör på Länstidningen.

Östersunds kulturstipendium tilldelas Emma Dahlqvist och Henrik Ljusberg.

Emma Dahlqvist driver projektet Råvaran vars syfte är att skapa i en kollektion med bärbara textilier designade utifrån jämtländska råvaror.

Läs mer: Näverending story med Emmas design

Henrik Ljusberg tilldelas stipendiet för att under en period kunna arbeta med sin egna konstnärliga utveckling och en planerad utställning i Brasilien. Henrik har under några år drivit galleriet, butiken och webbutiken Urbn arts i centrala Östersund.

Läs mer: Arbetets konst visas under Konstens vecka