Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får kurs i ansiktsmålning: "Skulle vi vilja söka pengar någon fler gång så vet jag hur man gör"

Nu ökar chansen för alla barn i Östersund med omnejd att få en ansiktsmålning nästa gång de besöker ett event. 16 ungdomar har nämligen precis fått en kurs i ansiktsmålning.

Lite glitter i ögonvrån, ett par spröt från näsryggen upp på pannan och voilá – plötsligt pryds Felicia Nickanders ansikte av en fjäril i rosa och lila. Innan hon satte sig som modell har hon målat en fjäril i ansiktet på en annan kursdeltagare.

– Det är svårt att få båda sidorna likadana, men det är kul att prova på, Felicia Nickander.

I höst börjar hon gymnasiet, målet är att bli stylist.

– Jag tror att jag kommer kunna ha användning av det här i min utbildning, säger hon.

Det är Unga Örnar, arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation, som arrangerar kursen i ansiktsmålning. De har sökt pengar via Östersunds kommuns projekt "Förväntansfulla arrangemang", som i sin tur drivs av pengar från Folkhälsomyndigheten.

Unga Örnar har fått 10 000 kronor som gått till en kursledare och ett ansiktsmålarkit till alla 16 kursdeltagare. Varje kit rymmer penslar, beskrivningar och färg som ska räcka till att måla cirka 300 ansikten. ABF står för lokaler under de två dagar långa kursen.

13-åriga Kristina Berging från Svenstavik är en av fyra ungdomar som tagit initiativet till kursen i ansiktsmålning. För att kunna söka pengar från "Förväntansfulla arrangemang" måste man ha kontakt med organisationen Local Hero, som hjälper till med idéutveckling och ansökan. För några veckor sedan fick Kristina Berging och hennes tre kompanjoner gå en workshop med Local Hero, en organisation som drivs av centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– De tog första halva dagen till att prata om droger och om hur skadligt det är för kroppen och hälsan. Sedan pratade de om hur man gör en budget och hjälpte oss med en ansökan.

Kristina Berging tycker att hon fått med sig mycket från workshopen.

– Man måste verkligen tänka igenom allt innan man söker pengar, allt från lokaler till fika. Men skulle vi vilja söka pengar någon fler gång så vet jag hur man gör.

De fyra initiativtagarna till kursen i ansiktsmålningen är alla involverade i den Piratfestival som går av stapel på Frösö Park 8 augusti. Huvudarrangör av Piratfestivalen är Sonia Elvstål, och det var på ett spåningsmöte inför festivalen som de kom på att de ville lära sig mer om ansiktsmålning.

– Vi hade ett möte om festivalen och pratade om vad vi ville göra. Ungdomarna ville absolut att det skulle finnas plats för småstjärnor, alltså barn som uppträder. Och så ville de ha ansiktsmålning, säger Sonia Elvstål.

Kursen i ansiktsmålning är gratis för deltagarna. Likaså är Piratfestivalen, som nu kommer kunna erbjuda ansiktsmålning till alla barn som vill.

Se också:

Sökes: Unga som vill ordna drogfria arrangemang. Finnes: 150 000 kronor