Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De får städa torget

Åres destinationsbolag vill att mer pengar läggs på städning av torget. Själva vill de inte lägga mer resurser än i dag. Kommunen ska se över om det går att samarbeta med Arbetsförmedlingen.

Förslag är att låta nyanlända flyktingar hålla rent på torget, som praktik.

För cirka tio år sedan tog kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, över skötseln av Åre torg tillsammans med dåvarande företagarförening.

De senaste vintersäsongerna har ekonomiska bidraget sänkts och AME:s personalstyrka har minskats.

Destinationsbolaget är missnöjd med nivån men kommunen har inte velat bidra med mer pengar. Parterna har stått en bit ifrån varandra i uppfattning om vem som ska betala vad och hur mycket man ska betala, skriver näringslivschefen Jan Andersson i ett tjänsteyttrande till kommunstyrelsen.

Nu vill de en gång för alla lösa frågan. Destinationsbolagets har klartgjort att de inte råd att skjuta in pengar men att man även i fortsättningen kan bidra med byvärden och personallokal.

Eftersom Åre kommun har 700 000 kronor extra i tekniska avdelningens budget för 2014 kan dessa pengar användas skötseln av byns allmänna ytor. Om kommunen dessutom söker extern finansiering kan budgeten ökas till 1,4 miljoner kronor, vilket föreslås i en tjänsteskrivelse till kommunstyrelsen.

Tanken är att bemanningen kan öka med hjälp av Arbetsförmedlingen. Förslaget är att ha fem helårsanställningar och fem praktikplatser för nyanlända.

En oenig kommunstyrelse återremitterade ärendet. Majoriteten vill gärna öka finansieringen men det finns oklarheter som till exempel hur mycket Arbetsförmedlingen kan bidra med, menar Leif Nord (M).

Anna- Caren Sätherberg (S) anser att det inte finns finansiering för förslaget att i dagsläget.

– AME har inga pengar över huvud taget, säger hon.