Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De farligaste vägarna i midsommartrafiken

I midsommartrafiken dör i genomsnitt sju personer och 300 skadas. Två tredjedelar av dessa är män.

Under midsommarhelgen ökar trafiken med cirka 50 procent på hela vägnätet jämfört med ett medeldygn. På vissa mindre vägar till populära orter för midsommarfirande mångdubblas trafiken.

– Midsommar är starten på en trafikmässigt mörk period. Från juni till augusti dör närmare 100 personer och runt 1 000 skadas svårt. Värst brukar det vara under midsommarhelgen, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste typen av olyckor är singelolyckor och de flesta olyckor sker på eftermiddagen då trafiken är intensiv. .

– Bilisterna har självklart ett stort ansvar för sin egen trafiksäkerhet. Det gäller att förbereda sig för bilkörningen genom att vara utvilad, men även att hålla avstånden och inte köra för fort. Framförallt ska man låta bilen stå dagen efter om man har druckit alkohol, säger Erik Kjellin.

Två tredjedelar av de som dör eller skadas i trafiken är män.

– Det finns en kraftig överrepresentation av unga män bland de svårt skadade och dödade. De står nästan för hälften av alla olyckor och en anledning är att den gruppen ofta utsätter sig för större risker än andra, menar Erik Kjellin.