Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fick bredband tack vare okänt bidrag

Marknaden styr. Ingen bryr sig om glesbygden. Så brukar det låta när det handlar om mobiltäckning och bredband.

Det finns 14 undantag i Jämtland. Familjen Haraldsson i Löfsåsen är ett.

I ena kanten av Svartsjöarnas milslånga skidspår ligger Löfsåsen. I byn sex kilometer från Ångsta finns sex hushåll. Krister Haraldsson och hans familj bor närmast skogen.

På familjens ena taknock sitter sedan en tid tillbaka en särskild antenn. Nu har huset bredband.

Enda orsaken är att ingen, absolut ingen, kommersiell aktör hade några som helst planer på att dra fiber eller bygga ut mobilmast för bredband i Löfsåsen. Trots att byn bara ligger 2,5 mil från Östersund.

Så här hänger det ihop:

När licensen för den gamla analoga tv-frekvensen 800 Mhz auktionerades ut villkorades ett av tillstånden. Den som vann skulle använda 300 miljoner kronor till att ge mobilt bredband till bredbandslösa människor som saknade alla chanser att få något på kommersiellt vis.

Krister Haraldsson jobbar hemifrån och berättar att det var så pass svårt att få vardagen att fungera att han stod i valet mellan att flytta eller försöka byta jobb. Han hade mobilt bredband via Net1, som många på landsbygden har. Bredbandsnätet ligger på den gamla mobilfrekvensen 450 Mhz och den gav mindre än 1 megabit per sekund. ADSL gick inte heller att få in i huset.

Krister frågade Jämtkraft om fiber. Offerten låg på saftiga 548 000 kronor! Bara för att dra fiberkabeln upp till byn från närmsta anslutning.

– Det finns inga bidrag som täcker det och vi i byn hade inte kunnat ta den kostnaden, säger Krister.

Han fick rådet att söka det bidrag som gäller just den enda licensen i Sverige med glesbygdsfaktor. Den som vann det tillståndet var Net4mobility, ett samarbete mellan Tele2 och Telenor.

628 bostäder och företag i Sverige som ansökt kvalar in, men det är inte säkert att potten räcker för att alla de ska få installationen för mobilt bredband.

Net4mobility bestämmer vilka på önskelistan de väljer först. Än så länge har de byggt för 120 hushåll och företag. 14 av dem finns i Jämtlands län.

Krister Haraldsson informerade sina grannar om bidraget, men han är hittills ensam om att ha sökt och beviljats bredbandet.

– Det funkar jättebra. Nu går det att arbeta hemifrån, säger han.

– Fast 14 hushåll i Jämtland låter lite. Det borde väl finnas fler?