Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fixar musik för de äldre i sommar

Musikbuffén som Hildegun Forslund arrangerar på OSD drar storpublik. Nu vill hon att den äldre publiken ska få gå på konserter även under sommaren.
På söndag är det dags för den första av sju sommarspelningar.

Annons

– Jag månar om de här pensionärerna, de här tanterna som kanske inte kan resa någonstans i sommar. Här i stan finns det inget för de äldre i sommar, säger Hildegun Forslund.

Sedan 2009 har hon arrangerat Musikbuffé för äldre på OSD. Fyra gånger per termin har hon bjudit in till konserter med egna bandet samt gäster. Varje gång har det kommit mellan 200 och 300 personer. Musiken de spelar är för mogen ungdom, säger Hildegun Forslund.

– Det är sådan musik som kom före Beatles och Rolling Stones, musik för oss som var ute och dansade på 50-talet. Sådan musik, storband till exempel, spelas inte i dag. Det finns inget för oss, säger hon.

Alice Babs, Monica Zetterlund och olika storband nämner hon som exempel på musik för äldre ungdomar. Hildegun Forslund och hennes band spelar swing, visor och lite schlager. Men inte pop.

För ett par år sedan började Hildegun Forslund fundera på vad man skulle kunna göra på sommaren. OSD är stängt och när hon började fråga runt på olika spelställen runt omkring Östersund fick hon nej av de flesta.

– Vi gör det här helt gratis, vi kan inte betala för lokal och eftersom vädret är som det är måste vi ha en plats att spela inne på om det regnar.

Hos Stefan Karlsson på Gamla Teatern fick hon napp. Under sju söndagseftermiddagar i sommar får Hildegun Forslund och hennes gäster lov att använda teaterträdgården eller stora scenen som spelplats. Konserterna är gratis, dessutom utlovas specialpriser på fika. Först ut att spela är Garagebandet. Förutom Hildegun och hennes eget band kommer även Håttgåbban, Jämtbälgen, Visionsorkestern och Björn Scharin trio spela under sommaren.

Leif Bohlin spelar i Visionsorkestern.

– Vi tycker att det är så roligt att spela för den här publiken. Nu hoppas vi att vi kan locka dit dem också, säger han.

14.00 börjar konserterna. Sju söndagar i rad bjuds det på musik, förutom 20 juli då musikerna tar semester. 17 augusti är det avslutning, då blir det jam med flera av banden.