Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De försörjer sig på arbetslösheten

Govido är ett av företagen vars hela affärsidé går ut på att ta emot personer med ekonomiskt stöd från Arbetsförmedling och Försäkringskassa.
– Många som varit hos oss har blivit styrkta och gått vidare, säger Marcus Izzo.

De arbetar i en bransch som ofta blir ifrågasatt och anklagad för att utnyttja människor. För på Govido är själva affärsidén att ta emot människor som får med sig pengar från Arbetsförmedling och Försäkringskassa för att komma i sysselsättning.

Men till skillnad från vanliga företag är det inte de varor och tjänster som produceras som är i fokus för Govidos verksamhet, utan det är arbetet i sig.

Genom att ta emot folk som har svårt att få jobb och ge dem handledarledd arbetsträning eller uppgifter som är anpassade till deras förmåga. Sedan återinvestera allt överskott i mer handledarkompetens och ännu fler arbetare, så har företaget växt från en handfull arbetare för några år sedan till att i dag ha runt 30 personer på lönelistan.

– Det är väldigt få som inte gått genom Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen för att komma hit, men många av de som har varit här genom åren har också blivit styrkta och gått vidare till riktiga anställningar, säger Govidos tillförordnade verksamhetschef Marcus Izzo.

Verksamheterna spänner från caféverksamhet och catering tillhushållsnära tjänster till mer kreativa aktiviteter som en snickarverkstad och en ateljé.

David Beiersen-Ångström har haft svårt att hitta jobb ända sedan han gick ut gymnasiet men sedan två år tillbaka har han jobbat med en handledarledd anställning i Tingshusets café:

– Jag hade olika jobb i början men på SJ fick jag inte vara kvar och på nummerupplysningen tyckte de att jag hörde för dåligt och pratade för fort. Men sedan blev jag tipsad om Govido och här trivs jag jättebra.

I samma café jobbar Anna Engström, som gick arbetslös med stressproblematik i två år innan hon fick chansen att arbetsträna på Govido.

– Här har jag ingen press på mig att hinna med saker och vill jag sätta mig ner och vila så gör jag helt enkelt det. Men jag söker ju jobb också samtidigt som jag är här. Det jag skulle helst behöva är ett med lönebidrag, men det är lite fel regering för det nu, säger Anna Engström.

Marcus Izzo medger att det är svårt att få lönsamhet med de premisser de arbetar utifrån och att det är en pedagogisk utmaning att förklara varför det inte heller borde vara det viktigaste.

– Vi har kämpat hårt för att få politiker att förstå hur en sådan här verksamhet gynnar samhället i längden. Och att en förutsättning för att vi ska kunna hjälpa folk att komma tillbaka, är att de inte mister sina stöd för fort, säger han.

Andel öppet arbetslösa och sökande med aktivitetsstöd

Berg 13,4%

Bräcke 7,8%

Härjedalen 10,1%

Krokom 4,3%

Ragunda 9%

Strömsund 10,4%

Åre 5,5%

Östersund 7,5%