Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De förvandlar Folkets Hus till internationellt kulturcenter

De turistade sig igenom det svenska inlandet och hann passera både Mora och Östersund innan de fann vad de letat efter i Lillhärdal i Härjedalen.

I somras slog de till och köpte det nedlagda äldre Folkets Hus-komplexet som stått oanvänt i åtskilliga år och i sommar slår de upp dörrarna upp för Härjedalens Kulturcentrum.

– Vi har byggt om scenen och disponerat om utrymmena, det är stort och bra och kommer att passa oss alldeles utmärkt, säger Flavia Devonas som tillsammans med maken Andreas Kröper-Hoffman står bakom projektet.

Under perioden 28 juni– 11 september kommer de att erbjuda internationella kurser och workshops med sammanlagt tolv olika veckokurser i en rad olika ämnen och discipliner som fotografi, poesi, akvarellmålning, vokalexperiment, modern dans, skulptur, balett, elektronisk musik med mera.

– Flera av de ledare vi anlitat är världsledande inom sina områden, exempelvis fotografen Antonin Kratochvil, musikern Hyperpotamus och andra, säger Flavia.

Kratochvil har exempelvis fyra gånger vunnit World Press Photo Award och Hyperpotamus är uppmärksammad vokalartist som jobbar med loopar och ljudexperiment.

Svenska lärare är poeten Carina Bergström och akvarellmålaren Gunnel Lundholm.

– Vi annonserar om projektet över hela Europa och hoppas få intresserade deltagare både nationellt i Sverige och utanför landet.

Flavia som vuxit upp i Schweiz har själv en bakgrund som balettdansös och Andreas är aktiv flöjtist som bor i Tyskland men har bakgrund i Tjeckien.

Kurserna riktar sig till små grupper på mellan fem och åtta deltagare och blir en sorts sommarakademi.

– Det kan bli så att grupperna också uppträder, men det är inget krav, huvudsaken är att tillsammans utveckla och jobba fram konstnärliga uttryck, säger Flavia.

Själv kommer hon att vara producent, medan Andreas blir konstnärlig ledare för projektet. Än så länge ser byggnaden mest ut som en byggarbetsplats, men den stora scenytan på tiotalet meter är en viktig beståndsdel i varför makarna valt Folkets Hus-komplexet i Lillhärdal.

– Vi är väldigt entusiastiska, vi har sökt en del bidrag ur fonder och andra ställen, det arbetet pågår för fullt och vi hoppas verkligen att detta kan bli något bra, säger Flavia Devonas.