Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De frågade om 20 miljoner kan få oss att ändra oss”

JP Vind utlovar 20 miljoner kronor till en gång- och cykelväg om Västjämtlands väl säger ja till vindkraft i Moskogen. Det hävdar kommunalrådet Maria Kjellström (VV).

– Jag ser det som en muta.

Under hösten har JP Vind uppvaktat politiker i Västjämtlands väl. Bolaget har rapporterat om hur arbetet med en tillståndsansökan för Moskogen fortlöper. Men de har även kommit med ett erbjudande: Att skänka 20 miljoner kronor till en gång- och cykelväg om partiet säger ja till en vindkraftspark.

Maria Kjellström (VV) berättar hur det gick till när bolaget träffade partiet.

– De frågade om 20 miljoner kronor till en gång- och cykelväg kan få oss att ändra uppfattning.

Kommunalrådet anser att det här är ett försök att muta Åre kommuns politiker.

Att JP Vind utlovar pengar till Åre kommun är olagligt, menar Maria Kjellström. Kommunen kan inte ta emot pengar från en exploatör.

– De underskattar vår intelligens när det tror att hot och mutor kan få oss att ändra uppfattning.

Mikael Sundman (VV), ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden, upplever också att erbjudandet om en bygdepeng till kommunen är ett mutförsök.

Maria Kjellström säger att JP Vind dessutom utlovat 20 miljoner kronor till ett nytt motorcentrum vid Molanda. När jag frågade JP Vind om pengarna räcker både till gång- och cykelväg och motorcentrum var svaret nej, berättar hon.

Maria Kjellström tycker det är fel av bolaget att utlova pengar till höger och vänster.

– Det är ett väldigt fult spel. Det är hot och mutor, säger hon.

Alliansen och Västjämtlands väl har slutit ett avtal om att säga nej till vindkraftsetableringen i Moskogen. De ska alltså använda kommunens veto i tillståndsprövningen och därmed stoppa industrietableringen.

– Avtalet ska inte brytas, säger Kjellström.