Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De fruktar nytt kaos i sommar

Neddragning av antal vårdplatser och brist på personal. Så ser läget ut på kirurgen inför semesterperioden.
– Nästan alla är lite oroliga för hur det ska bli i sommar.

Det säger Sara Hagström, sjuksköterska som jobbat i 3,5 år på avdelning 213 på Östersunds sjukhus. Hon minns förra sommaren och hoppas att det blir bättre i år.

– Många skulle nog beskriva förra sommaren som kaotisk och många var ledsna för att de inte kunde ge patienterna det som de behöver. Vi hade många svårt sjuka patienter, men inte tillräckligt med personal. Man springer och släcker bränder, gör det mest akuta, men det är svårt att planera framåt och följa upp.

Kirurgavdelningen där Sara Hagström jobbar är en av arbetsplatserna på sjukhuset där det är svårt att få ihop ett schema för sommaren på grund av sjuksköterskebristen. Inte heller bemanningsföretagen har lyckats rekrytera. Hon trivs på jobbet och beskriver avdelningen som en rolig arbetsplats med bra arbetskamrater, men det är ofta en tung arbetsbelastning. Det gäller inte bara somrarna, men då blir organisationen extra sårbar. De 22 vårdplatserna kommer att reduceras till elva under semesterperioden.

– Patienterna är lika sjuka, men vi drar ner på platserna och ibland blir det överbeläggningar och det har vi ingen personal för. Det är tufft. Hade vi mer personal skulle vi kunna göra så mycket bättre och det skulle också bli lättare att komma in som ny.

Britt-Marie Olsson, undersköterska, jobbar med schemat inför sommaren och härom dagen var det fortfarande vakanser som inte var lösta. Så här säger hon om utvecklingen de senaste åren:

– Det har blivit tuffare och tuffare att få ihop schemat.

Bemanningen saknar marginaler och när någon i personalen blir sjuk finns det i stort sett bara två sätt att lösa situationen. Antingen gå med en person kort, vilket får till följd att belastningen ökar på de som är i tjänst. Eller ringa in någon ur den befintliga personalen som är ledig, vilket inte heller är någon långsiktig lösning.

– Vi behöver vår vila. Det går inte att jobba hur mycket som helst, säger Sara Hagström.