Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gamla i Krokom får en god omvårdnad

Annons

Skötseln av de gamla på våra institutioner i Krokoms kommun är med hänsyn till de ekonomiska förutsättningarna, så bra som man rimligen kan begära. Om ekonomin så tillät skulle kvalitén i vården säkert kunna höjas till exempel genom ökad personalbemanning.

Vi vet dock att de ekonomiska resurserna är starkt begränsade och att kommunen får vända på varje krona för att undvika underskott i budgeten.

Det är min uppfattning, att de gamla i Krokoms kommun, får en god omvårdnad. Vi har i stor utsträckning välutbildad personal som ser till att vårdtagarna hålls rena och fräscha, har det varmt och ombonat och kan känna trygghet i tillvaron.

Tina Stafrén påpekar att de gamla borde få större möjligheter till ett aktivt liv i form av till exempelmotionspromenader och så vidare. Tyvärr är det nog så, att de allra flesta som i dag bor på våra vårdhem, är alltför dåliga för att orka med särskilt mycket fysiska aktiviteter.

Jag anser dock att dylika aktiviteter bör ligga utanför personalens ansvarsområde. Här kommer de anhörigas insatser in, som ett mycket viktigt komplement till den offentliga vården.

Det är högst väsentligt att de gamla på våra institutioner får bibehålla kontakten med sina barn och barnbarn genom regelbundna besök och telefonsamtal. Den offentliga vården, hur mycket resurser vi än tillför, kan aldrig ersätta den kärlek och omtanke, som de anhöriga kan ge sina gamla.

Låt oss alltså fastslå: Allt kan inte klaras av kommun och samhälle. När det gäller den kommunala ekonomin torde den inte heller bli bättre på sikt.

Det är alltså mycket som talar för att människor i aktiv ålder, i framtiden, kommer att få ta ett större ansvar för sina gamla, även om det till och med innebär att man måste gå ner i arbetstid för att hinna med dessa plikter.

Så, Tina Stafén, med all respekt för din undersökning och dina slutsatser: Kommunmedborgarna blir äldre och äldre och vi blir fler och fler som behöver ta del av de offentliga vårdinsatserna. För att vi ska kunna möta denna framtid och kunna erbjuda våra gamla ett anständigt liv på ålderns höst, måste vi alla delta.

Då kan vi också kräva att den offentliga vården gör sitt.