Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De går till motattack mot Diös

Du som bor i Diös lägenheter kan fortsätta att röka utan att riskera att bli vräkt. I alla fall om hyresgästföreningen får bestämma.

ÖP skrev förra veckan om bostadsbolaget Diös och deras nya krav på hyresgästerna. Kraven innebär att Diös i Östersund från och med i söndags förbjöd alla hyresgäster att röka. Dessutom införs ett krav att alla ska ha hemförsäkring.

Diös försvarar de nya kraven med att de vill stärka tryggheten, säkerheten och trivseln i fastigheterna. Och den som inte följer kraven riskerar vräkning. De som inte har råd att betala hemförsäkringen får rådet att flytta till en billigare lägenhet. De boende informerades om de nya reglerna via ett brev.

Nu säger Hyresgästföreningen att man kan ta lätt på Diös kravlista.

– Det finns inget stöd i lagen för att säga upp en hyresgäst som röker. Att röka anses vara en rättighet. Enda undantaget är om de boende hyr ett allergiboende, säger Katharina Nyberg, på hyresgästföreningens kontor i Östersund.

Diös sa redan förra veckan till ÖP:

– Den som är storökare och bor hos oss i dag kan vi inte förbjuda fortsätta röka, men nya som flyttar in till oss ska veta att det är rökförbud som gäller. Är man storrökare kan man inte hyra av oss, säger Martin Boman.

Vad gäller kravet om hemförsäkring kan de boende också andas ut. Hemförsäkring är alltid bra att ha, men att kräva går inte enligt hyresgästföreningen.

– Hyresvärden kan i princip ställa alla möjliga villkor, men det är en helt annan sak om brott mot dessa villkor leder till uppsägning, säger Nyberg.

Alla omfattas i normalfallet av ett besittningsskydd vilket betyder att hyresgästen som huvudregel har rätt bo kvar även om man blir uppsagd.

– Själklart kan man bli uppsagd, men inte bara godtyckligt. Då måste det falla under de besittningsbrytande grunderna.

Men att röka hör inte dit, inte heller att man struntar i hemförsäkring.