Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger Edwalls ramsor nytt liv

Allan Edwall har tolkats många gånger, bland annat i "Alla spelar Allan" där artister spelade versioner av hans låtar under Storsjöyran för några år sedan.

Just nu repar Jämtlands kulturkompani, JKK, för fullt inför föreställningen "Du stackars barn" som ska visas både offentligt och på skolor i Krokoms kommun i oktober. På fredagsförmiddagen var det dags för provföreställning då elever från Odenslundsskolan satt i publiken och efteråt fick berätta vad de tyckte.

– Vi fick väldigt bra gensvar av barnen. Tanken med föreställningen är att ge dem en konstnärlig upplevelse de aldrig fått förut. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Men vi vill inte skriva barnen på näsan, säger Martin Johansson, som är med i föreställningen och även arbetar från JKK.

– Det var lite nervöst att möta publiken, även om det var min sons klass vi spelade för. Jag tolkar barnens synpunkter som att de vill interagera mer med oss, så det ska vi försöka ta med oss. Men de tyckte att föreställningen var rolig och det var skönt att höra, säger kollegan Håkan Borgsten efter föreställningen.

I "Du stackars barn" spelas flera av Allan Edwalls "Stackarsramsor" som handlar om barn som det inte alltid går så bra för. Vi får höra om Sixten som träffas av blixten, Ottar som plockar kottar och Saga som ska natta Stig i så väl tango- som hiphop-versioner. Alla på scenen bär stickad tröja och byxa med ena benet uppkavlat, så som Edwall själv gick klädd när han presenterade sina "Stackarsramsor" i tv på 1980-talet.

– Vi har testat flera olika ramsor och valt ut de vi tycker är roliga, det finns ju ändå ett fyrtiotal att välja mellan, berättar Martin Johansson.

Idén till "Du stackars barn" kom i samband med att Estrad Norr sökte musikföreställningar.

– Jag såg en annons och vi var med på audition men blev inte antagna. Vi kände att vi ville göra den ändå.

När så Mats Hurtig, som är kultursamordnare i Krokoms kommun, hörde av sig till Jämtlands kulturkompani och ville samarbeta med JKK föreslog de idén "Du stackars barn".

– Mats köpte idén och det blev bestämt att vi ska ha tolv föreställningar i kommunen.

Till att börja med kommer "Du stackars barn" att visas i Krokoms kommun där det ska hållas föreställning för skolor på dagtid och för allmänheten på kvällstid, då föreställningen också kommer att följas av ett öppet samtal om kultur och glesbygd.

– Vi gör kanske en större turné framöver, så att fler kan få uppleva föreställningen, säger Martin Johansson.

"Du stackars barn". Medverkande: Amanda Lindgren, Sabina Wärme, Martin Johansson och Håkan Borgsten.