Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger inte upp hoppet om Almåsaberget

Så här dags brukar det bara vara veckor kvar till premiäråket på Almåsaberget. Men med ett par tuffa år i ryggen finns det risk att skidanläggningen inte kommer kunna öppna i vinter.

– Jag ger inte upp hoppet, vi har ju jobbat för det här i tre, fyra år, säger Håkan Källbom, Almåsa AK:s ordförande.

Annons

Det var 2010 som Frösundaviksparken AB köpte skidanläggningen i Almåsa och då pratades det om nya nerfarter och camping. Men i stället har de senaste åren blivit tuffa.

– Det handlar ju om pengafronten, det måste in något för att det ska gå runt. En sån sak kunde vara sovplatser, så man kan komma hit, köpa liftkort, äta och sova, säger Håkan Källbom.

Han är en av eldsjälarna som har jobbat hårt och ideellt med skidanläggningen och de drygt 100 barn som går i skidklubben Almåsa AK och det är det han tycker känns så tråkigt.

– Vi har så mycket kul på gång, till exempel Skicross-challenge, och såg verkligen fram emot den här säsongen. Och så händer det här.

Frösundaviksparken AB:s vd och delägare Ulrich John pratade med Östersunds Posten i november:

– Almåsa har inte gått med vinst och vi måste göra någonting åt det. Vi diskuterar nu möjligheterna för att försöka få till ett upplägg som kan innebära lönsamhet för oss.

Håkan Källbom berättar att han bland annat har pratat med kommunalrådet Maria Söderberg om finansiering och att hon nämnt Offerdalsfonden. Ärendet ska dessutom tas upp i kommunfullmäktige. Men mer än så vet han inte i dagsläget.

• Vad händer nu?

– Det jobbiga är att försöka gå på nåd, vi har ju funderat på att byta backe för att föreningen ska överleva.

• Har du några förhoppningar om att det öppnar den här säsongen?

– Jag kan varken säga ja eller nej, för då ljuger jag. De kan ju inte öppna bara för klubbens skull utan då behöver vi hitta en anledning.

• Om Almåsa inte öppnar, vad händer med Almåsa AK då?

– Det finns många varianter och det är svårt att sitta här och säga. Men jag ger inte upp hoppet, vi har ju jobbat för det här i tre, fyra år.

• Andra backar då?

– Vi kommer att prata med andra anläggningar som Bydalen och Lit och hoppas att vi är välkomna. Men problemet är avståndet. Vi kan inte sitta och köra 10–20 mil för en träning. Då blir det kanske att man löser det med en söndagsträning, men då kommer i stället problemet under säsongen, att man inte får plats.

När bolaget kan ta ett beslut är svårt att säga, sa Ulrich John till ÖP i november.

– Men naturligtvis måste vi rätt snart ta beslut om vi ska ta time out i Almåsa eller inte.