Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger katter nya hem

På Djurskyddets katthem är det liv i luckan.

Den vanligaste anledningen till att en katt hamnar hos Djurskyddets katthem är att det som från början var en eller ett fåtal katter hos en ägare plötsligt har ökat till ett för stort antal. Något som kan bero på att en okastrerad katt har varit ute på äventyr.

På katthemmet finns i nuläget kring 50-talet katter, under resterande del av året ligger antalet på mellan 30 och 35. Att det är lite fler katter nu, i slutet av sommaren, som blivit omhändertagna är inte ovanligt. Men att det skulle handla ”sommarkatter” som övergivits håller inte Ulla Björnudd, ansvarig för katthemmet, med om.

– Nej, något sådant finns inte. Oftast är det just att okastrerade katthonor föder ungar på våren och sommaren. Vi precis hämtat flera grupper på gårdar där de har blivit för många. Därför har vi lite fler än vanligt nu.

När en katt kommer till katthemmet har den redan blivit rapporterad till länsstyrelsen därefter går ärendet till polisen och i slutändan kommer katten till katthemmet. Det är den vägen det måste gå och ser man en katt som man tror vara hemlös ska man ringa till länsstyrelsen, inte ta den till katthemmet direkt.

– Jag kan tycka att människor är lite dåliga på att efterlysa sina katter. Har den försvunnit måste man annonsera och leta aktivt efter den, speciellt om den inte är id-märkt eller chippad.

Alla vuxna katter som kommer in till katthemmet blir kastrerade, avmaskade, vaccinerade och id-märkta. Kattungarna blir avmaskade och vaccinerade.

Katthemmet fungerar också som pensionat och Ulla menar att det är viktigt att åka till det uttänkta pensionatet och ta sig en titt innan man lämnar över katten.

– Man har ju hört skräckexempel. Det bästa är att själv besöka kattpensionatet innan man bestämmer sig. Jag törs säga att här får de mer sällskap än på de flesta pensionat.

Varför ska man hellre välja en katt från er än köpa från en uppfödare eller så?

– Här kan du få en chans att umgås med katten och vi har kunskap om vilket temperament den har och hur ni kommer att fungera tillsammans, säger Ulla Björnudd.

Hittills har katthemmet omplacerat nästan 150 katter sedan de startade december 2012.

Artikeln kommer från 100% Östersund.