Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De ger rum för vinylen

Skivaffärsdöden har svept sin lie över världen en längre tid. I Östersunds centrum finns bara flyktiga minnen kvar av butiker som Guntans, Wallentins och Skivhörnan.

Nu har begagnade plattor blivit heta villebråd, och på en av stadens musikaffärer bygger man om för att ge plats för nya vinylskivor.

– Bara ett halvår efter att vi öppnade butiken 2011 så märkte jag hur det blev ett nytt drag på marknaden.

Det säger Olle Öhlund som driver second hand-affären Musik & skit, i centrala Östersund. Ett mönster han såg var hur vinyl-samlingar började köpas upp på allt kortare tid på sajter som Blocket.

Butiken vid Torgbrinken säljer allehanda ting, men vinylskivor står för större delen av försäljningen. Olle har noterat att många av kunderna är yngre som köper upp sig på hårdrockklassiker från 1980-talet.

– Men personer ur generationen före, som gjorde sig av med sina samlingar när cd:n kom, och som nu vill köpa tillbaks det de en gång hade, säger Olle Öhlund.

Han menar också att plattorna har blivit något av en inredningsdetalj, som exempelvis ramas in och sätts upp på väggen.

– Det speglar ens identitet, säger Olle.

Priserna på de skivor som finns i lager på Skivor & skit, håller en högst moderat nivå. En av de dyraste en en svensk dödsmetallskiva för 400 kronor.

– Jag har fått höra att jag ska höja priserna på vissa skivor, men det är inte därför jag håller på. Men visst behövs en och annan dyrare skiva för verksamheten. Men jag har varken kunskap eller ambition att sälja skivor som kostar 4 000–5 000 kronor, säger Olle.

Olle Öhlund tror inte att den pågående retrovågen kommer att stanna med vinylskivorna:

– Kassetter är på gång, och VHS-banden lär ju också komma tillbaks.

På musikaffären Hamm & Nilsson i centrala Östersund har man nyligen rensat en del av en vägg och gett vinylskivor rejält med utrymme. Man säljer både nytt och begagnat.

– Det är otroligt hett med vinyl just nu. Det har varit efterfrågan ett bra tag, men det har exploderat rejält under det senaste året, säger Bosse Byström.

Han berättar också att hårdrock från 1970- och 80-talen är en riktig storsäljare.

– Ja, skivor med band som AC/DC försvinner direkt. I vissa fall har jag märkt att kunder köper nypressningar av skivor som de redan har, för att inte slita på de värdefulla originalen.

Men någon betydande ekonomi finns det inte i den här delen av butikens utbud.

– Nej, det är än så länge mest som en kundservice, berättar Marianne Franzén som drivit Hamm & Nilsson sedan 1974.

Priset på en ny vinylskiva ligger kring 200 kronor, även om det finns exempel då prislappen är en smula högre. Jubileumsutgåvan av Petters "Mitt sjätte sinne" till exempel, får man betala nära 400 kronor för.

I butikens gömmor finns många ospelade skivor med klassisk musik.

– Kanske plockar vi fram dem också, säger Marianne.

Här hittar du tidigare vinylartiklar:

Försäljningen av nya och begagnade vinylskivor har tagit rejäl fart

De försåg musikrörelsen med vinyl

Krönika: Vinyl – musikens svar på långkok