Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör om trädgårdar enligt österländsk lära

Efter att i många år arbetat med löner och personalfrågor gick Eija Koivisto, Böle, in i väggen.
Tack vare Feng shui mår hon nu bättre än någonsin.
Tillsammans med Cilla Wiklund, Frösön, arbetar Eija nu med att utforma trädgårdar enligt den flera tusen år gamla österländska läran.

Annons

– Det är så spännande och jag är övertygad om att det vi gör är rätt och att det kan ge många så mycket, säger Eija Koivisto.

i korthet ut på att färger och former påverkar oss på olika sätt. Genom medvetna val av färger, former och material balanseras energierna från de fem elementen jord, trä, vatten, eld och metall – och välgörande harmonier skapas.

i kontakt med läran kände hon direkt att det var något för henne och för tre år sedan certifierade hon sig som Feng shui-konsult.

– Det här har räddat mig. Jag var på väg att ramla ned i det svarta hålet och då kan det vara väldigt svårt att komma igen, säger Eija Koivisto.

deltog hon i JiLU:s rehablilteringsprogram Gröna fingrar i Ås och där arbetade Cilla Wiklund som är utbildad trädgårdstekniker och som jobbat med trädgårdar i drygt 25 år. De två kvinnorna fann varandra och inledde ett samarbete.

– Vi kompletterar varandra. Eija kan Feng shui och jag kan praktiskt trädgårdsarbete. När vi arbetar tillsammans ger Eija förslag efter den enskilde kundens behov och jag kan direkt komma med idéer om olika växtsorter, stenar, vatten, beskärning och mycket annat, säger Cilla Wiklund.

företag och arbetar även enskilt men förhoppningen är att samarbetet ska växa.

Innan Eija och Cilla besöker en trädgård görs en intervju för att kartlägga varje kunds behov.

– Det är viktigt att få veta varje individs livssituation. Stress, sorg, karriär, barn som flyttat, ekonomi och hälsa. Med Feng shui fungerar trädgården som en ”medicinlåda” där till exempel växtval kan fungera som symbol för det du vill fokusera på – bättre hälsa till exempel.

– Själva platsen är viktig inte prestationen. Sedan använder jag mina kunskaper för att föreslå färger, former och placeringar, säger Eija Koivisto.

har samarbetet inneburit ett helt nytt sätt att jobba.

– Det är otroligt spännande och ett väldigt intressant sätt att skapa trädgårdar på. Med Feng shui som grund blir det en större tyngd i de förslag vi slutligen lämnar kunderna. Och det är inte klokt vad så små skillnader som exempelvis växter med runda eller spetsiga blad kan göra, säger Cilla Wiklund.

exempel har Eija Koivisto från det egna hemmet.

– Vi har fjällutsikt och sjöutsikt i söderläge. Men här fanns ingen skugga. Under högsommaren kändes solen nästan förgörande och den gav en väldigt kraftfull energi. På en sådan plats är det viktigt att skapa svalka som balanserar utan att göra avkall på utsikten. Det gäller att skapa trädgårdar som stöder mig i livet och då gäller det att använda d redskap som Fung shui kan ge, säger Eija Koivisto.