Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gör skogen till åkermark

I Kittelberget i Offerdal håller 17 hektar skogsmark på att omvandlas till bördig åkermark. Och stubbarna blir energi i kraftvärmeverket i Lugnvik.

Hjördis och Olde Ljuslin går mot strömmen och tror på en framtid som lantbrukare.

För fyra år sedan byggde paret en ny, och annorlunda, ladugård för flera miljoner kronor. En del av mjölken från kossorna ystas till ost i gårdsmejeriet. Och deras skogsmark i sluttningen ned mot Landösjön blir alltså åker.

I dag äger de i stort sett ingen åkermark utan arrenderar cirka 100 hektar.

Det går inte att ta miste på att Olde och Hjördis trivs med att vara bönder även om det är tufft ekonomiskt.

– Våra 44 mjölkkor producerar 350–360 ton mjölk årligen. Och då slår självfallet en prissänkning med en krona litern väldigt hårt.

– Fjolårets avverkning gav ändå ett hyfsat netto. Så nu får vi leva på en del av dessa pengar.

När Hjördis och Olde Ljuslin flyttade till Kittelberget 1975 fanns 16 mjölkbönder i Landön och byarna närmast.

I dag är de ensamma.

– Efter att ha flyttat runt i Sverige kom vi egentligen till min föräldragård som gröna vågare. Och min mamma, som då bodde kvar på gården, ville absolut inte att vi skulle satsa på lantbruket.

– Hon sa att hon slitit nog ont genom åren och att vi som hade utbildat oss skulle hitta på något bättre, säger Hjördis.

De började livet som mjölkbönder med en enda ko. Men ganska snabbt blev det fler. Och när den nya ladugården stod färdig 2005 fördubblades antalet från 22 till 44.

– Vi har alltid legat under den ekonomiska normen för familjejordbruk. Men det här är ett gammaldags och enklare sätt att leva. Och jag trivs med detta liv, säger Olde.

Efter att ha varit lärare i 30 år, en stor del av tiden i Landön, gav Hjördis Ljuslin upp yrket.

– Jag hade höga ambitioner, men blev nöjd till sist. Nu är jag istället mejerska hemma på gården.

Hennes intresse för osttillverkning väcktes när hon 1999 gick en fäbodkurs i Långbuan utanför Oviken.

Olde byggde ett litet kokhus där Hjördis ystade sommartid och ostkurserna avlöste varandra. Sedan tre år tillbaka hyr de ett av Eldrimners mobila mejerier.

Kittelbergets Gårdsmejeri har redan prisats för sina ostar.

– Portkittél är en storsäljare. Vi ville ha franskt stuk på ostnamnet.

Men det levereras också gårdssmör till de finare restaurangerna i Stockholm och Åre.

Ostarna säljs främst på marknader och hemma på gården där det under juli är öppet hus och andra aktiviteter under fyra helger.

Så här långt är det osttillverkning i liten skala. I fjol blev det cirka ett ton. Men målet är att volymen ska fyrdubblas.

De ska även denna gång delta i Eldrimners Smaklustmässa i Stockholm i augusti.

– Småskaliga mattillverkare är ett härligt gäng. Vi är inga konkurrenter utan istället hjälper vi varandra och utbyter erfarenheter, säger Olde Ljuslin.