Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De gröna näringarna kan ta Jämtland ur krisen

Det kommer alltid att finnas efterfråga på mat och energi, upplevelser och tjänster. Genom att stimulera marknadens behov har den jämtländska landsbygden stora utvecklingsmöjligheter. I dag besöker jag en mjölkgård i Slandrom utanför Östersund som trotsar lågkonjunkturen och investerar och utvecklar sitt företag.

Annons

Vi lever alla i en snabbt föränderlig tid. På mycket kort tid blev den ekonomiska krisen ett oomtvistat faktum. Frågan är inte heller om vi har en klimatkris – utan hur fort den breder ut sig.

Vi inom de gröna näringarna vill självklart göra allt vi kan för minska vår påverkan på klimatet. Men den klimatproposition som regeringen nyligen presenterade är inte rätt väg. Förslaget innebär ett mycket hårt slag mot de svenska bönderna. Beslutet om höjd energiskatt på diesel slår extra hårt här i Jämtland och i resten av norra Sverige där lantbrukarna ofta har långt mellan sina marker.

Ett nytt klimat ger också nya förutsättningar för matproduktion där god vattentillgång är avgörande.

Det ställer förväntningar på ökad produktion i länder som Sverige. Det finns bland annat behov av att vända den minskade produktionen av mjölk. Mjölk är också den viktigaste produktionsgrenen inom de gröna näringarna i Jämtland.

Men LRF är medvetet om att många av länets mjölkbönder befinner sig i en besvärlig situation med sjunkande avräkningspriser. Därför erbjuder vi både frekventa rapporter om mjölkläget och framtidssamtal för ökad lönsamhet.

Förvånansvärt många av länets 200 mjölkbönder har en robot. Jämtlands gröna näringar står för 12,5 procent av bruttoregionalprodukten och ger underlag för 20 procent av länets sysselsättning – 12 400 jobb. En siffra som har alla förutsättningar att bli ännu högre.

, Förbundsordförande LRF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel