Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De hade vargen runt knuten

– Vi tror att den spårade rådjur och inte såg var den gick, säger Margaretha Stjernefeldt

Det var i lördags kväll och Margaretha och hennes man Ulf satt vid köksbordet i fritidshuset Bursnäs i Medelpad.

– Vi hade precis avslutat middagen och satt och drack en kopp kaffe. Jag tittade ut genom fönstret och såg vargen som stod ute på gårdsplanen drygt femtio meter bort, säger Ulf Stjernefeldt.

Djuret hade stannat intill sjön Ljungan som rinner nedanför gården med ryggen mot huset. Enligt paret verkade den stå och se sig omkring.

Margaretha kom skyndande till fönstret när Ulf utropade att därute stod en varg.

– Vi såg ju att det var en varg men man blir ändå lite osäker. Kan det verkligen vara det?

Margaretha har läst hundpsykologi och visste precis vad hon skulle göra för att se om det var en hund eller varg.

– Jag gick ut på förstutrappan och visslade på den. Hade det varit en hund skulle den ha tittat upp eller kommit närmare men den lade bara öronen bakåt och sprang i väg. Och det såg inte ut som när en hund springer.

Ulf lyckades ta några bilder av djuret innan det försvann tillbaka samma väg om det kommit. Då passerade den huset på bara drygt tio meters håll. Bilderna har de visat både för jägare i trakten som för en bekant som är biolog.

– De har sagt att det inte är någon tvekan om saken, det där är en varg, säger Ulf Stjernefeldt.

Fritidshuset har det Jämtlandsbördiga paret haft i ett trettiotal år och aldrig tidigare har en varg kommit så nära.

– Men vi har ringt runt till folk här i byn och det har varit varg här förut. Bland annat en vargtik som de (länsstyrelsen) flyttat på två gånger.

Parets teori till att vargen kom så nära är att den spårade de två rådjur som passerat huset tidigare samma dag och helt enkelt inte såg sig för var den hamnade.

– Det är rätt fint för en varg att vara här. Det är bara fyra till fem boende i området så det är lugnt och fint. Det finns också många rådjur och älgar så det måste vara lite som att bo i ett skafferi, säger Margaretha.

Om du observerar en varg, björn, lodjur eller en järv är det på Skandobs som du rapporterar in din observation. Där kan du också se hur många av dessa som synts till i ditt närområde.