Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har betalat ut hundratals miljoner utan koll

Hundratals miljoner kronor har gått till regeringens jämställdhetssatsning, utan att det gjorts en enda kontroll av vad pengarna har använts till. Tillväxtverket har glömt att göra stickprovskontroller och begära ut kvitton de senaste åtta åren.

Tillväxtverket betalar ut närmare 1 miljard kronor i olika slags stöd varje år. Det handlar exempelvis om projektstöd och om verksamhetsbidrag till resurscentrum. Satsningen på resurscentrum görs efter direktiv från regeringen.

Tanken är att resurscentrumen ska bidra till att öka jämställdheten inom bland annat näringslivet i Sverige. De ska vara aktörer i det regionala tillväxtarbetet. Sedan 2002 har det betalats ut 410 miljoner kronor från Tillväxtverket.

De projektstöd som Tillväxtverket betalar ut granskas ordentligt med genomgång av kvitton. I länet finns några uppmärksammade sådana fall. Det har handlat om exempelvis Teknikland i Optand som förlorat miljoner för att de inte följt regelverket. Ett annat företag som granskats är Peak Innovation AB.

När det gäller verksamhetsstöd till resurscentrum för kvinnor, som ska bedriva jämställdhetsarbete, har direktiven inte varit desamma. Någon direkt granskning av vad pengarna använts till inom resurscentrumen gör inte Tillväxtverket. Det enda som begärs in är projektets huvudbok, resultaträkning och en årsberättelse.

En huvudbok är en redogörelse för kostnader och intäkter uppdelad på olika konton och varje transaktion har ett datum.

– Verifikat, kvitton och tidrapporter tittar vi inte på inom verksamhetsbidragen. Annars skulle alla verksamhetsbidrag gå åt till administration, säger Erik Dahlberg, Tillväxtverkets uppdragsansvarig för resurscentrum för kvinnor.

Det som Tillväxtverket däremot ska göra är stickprovskontroller på uppgifterna de får in. Den vetskapen ska leda till att resurscentrumen sköter sig. Men efter att tidningen Dagens Industri uppmärksammat Tillväxtverket på att det kan finnas märkligheter bland den ekonomiska redovisningen, så upptäckte Tillväxtverket att man fallerat i sin uppgift.

– Det har inte gjorts någon stickprovskontroll på åtta år. Nu skyndar vi oss och gör kontroll på sex resurscentrum. Men det är inte så att det under den tiden kommit in några anmälningar. De har levererat det de ska, säger Erik Dahlberg.

Han berättar att misstaget beror på att handläggarna trott att stickprovskontrollerna görs automatiskt utan att någon behöver se till att det sker.

– Det är något vi borde ha haft bättre koll på, säger Erik Dahlberg.

Framtiden för resurscentrum är i nuläget oklar. Tillväxtverket har medel fram till 2015 för satsningen, men det har ännu inte kommit något nytt beslut från regeringen om en fortsättning.

– Jag tror inte vi får något besked beslut i år eftersom det är valår, säger Erik Dahlberg.