Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har det bra i skogen

Harebragänget fortsätter att varje höst intressera fler ungdomar för harjakt.

Pensionärerna från trakten kring Föllinge vill trygga återväxten.

Den här varma höstdagen är det åtta elever från Wargentinsskolan med läraren Kenneth Mella i spetsen som är på besök.

Eldsjälarna Rune Jönsson, Holmsjö, och Rolf Pellving, Lit släpper sina stövare. En spännande väntan kan börja.

Eleverna har alla valt jakt som fritt valt arbete.

– Intresset är jättestort. Just nu är det tre klasser som läser jakt och viltvård. I slutet av utbildningen får de också chansen att ta jägarexamen,. Under hösten försöker vi att ordna en rad praktiska jakter. Det får ju inte bara bli teori, säger Kenneth Mella som tror att det stora intresset beror på att unga i dag inte har närstående som jagar i samma utsträckning som förr.

– Sedan måste jag säga att Harebragänget är en guldgruva. De delar med sig av sina stora kunskaper och de ordnar jaktmarker.

Alf Broberg från Föllinge är en av veteranerna i gänget.

– Det är roligt att umgås med ungdomarna. Samvaron är trevlig och det finns absolut en social bit i det här. Jägarkårens medelålder är hög så det är bra att det finns så pass många intresserade ungdomar, säger Alf Broberg.

Simon Nilsson, Ångron och Mattias Zakrisson, Hällne är två av de elever som deltar vid dagens övningar.

– Vi har redan jägarexamen. Spänningen och att vara ute i naturen är det bästa med det här. Det är också suveränt att få jaga på skoltid, säger de båda.

Vid en brasa sitter veteranerna Kjell Hemmingsson, Föllinge, Uno Johansson, Föllinge och Ulf Sandell, Norderåsen.

– Det här är trevligt och det är fantastiskt att bolagen ställer upp så att vi har 100 000 hektar att jaga på, säger de.