Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De har drivit butiken i 50 år

Under 50 år har familjen Lindström drivit sin Ica-butik i Sveg. Sven och Viola Lindström köpte 1964 upp en butik som hette Carlströms vilken var belägen i en nu riven fastighet i centrala Sveg.

Annons

Leif Lindström laddar för ett stort jubileumskalas under den kommande helgen. Då har hans familj varit handlare i Sveg under 50 år.

– Vi vill bjuda tillbaka något till våra trogna kunder och till bygden, säger Leif som tycker att det känns bra inför jubileet som familjeföretaget faktiskt delar med Icas logga som också togs fram i nuvarande skepnad för 50 år sedan.

Det var den 1 mars 1964 som Lindströms drog i gång, Leif var då fyra år så han har varit med på hela resan även om han inte minns så mycket av den första tiden.

Butiken, Svegs snabbköp, flyttades så småningom in till en fastighet mitt emot posten och där fanns företaget länge.

– Även när pappa flyttat huvudverksamheten till den nuvarande Centralhallen så drevs det som i folkmun kallades "lill Ica" vidare, berättar Leif Lindström.

En stor del i familjeföretagets framgång ligger i att Sven Lindström nappade på möjligheten att flytta till den plats butiken ligger i dag.

– Det var en vägomläggning på gång och det tyckte han var intressant. 1970 flyttade vi in och hyrde då lokalerna på en plats som egentligen låg lite vid sidan av det mesta. Några gamla Svegsbor har berättat att det spelades fotboll här och runt omkring var det mest en stor ängsmark.

När trafiken dirigerades om visade det sig att Sven gjort rätt. Övriga små matvarubutiker inne i centrala delarna fick det allt tuffare.

1978 köpte Lindströms upp halva fastigheten och 1990 tog de över hela. Leif köpte i sin tur fastigheten 1998 samtidigt som han gjorde en utbyggnad.

– Det går ju alltid att diskutera vad som är bra, om det är att hyra eller att äga. En fördel är ändå att nu är beslutsvägarna enkla när något ska göras, då vet jag ju vem ansvaret vilar på, säger Leif Lindström som nu tittar på att föra familjeföretaget vidare till sonen Sebastian och dottern Mikaela.